Схема "Роттердам+". Оголошено підозри ексголові та членам Нацкомісії через збитки у майже 19 млрд грн

Схема "Роттердам+". Оголошено підозри ексголові та членам Нацкомісії через збитки у майже 19 млрд грн

Дмитро Вовк, ексголова НКРКЕП / Фото: УНІАН

Їх підозрюють у зловживанні службовим становищем.

Директора держпідприємства "Оператор ринку", ексчлена Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Володимира Євдокімова затримали детективи Національного антикорупційного бюро.

Як заявили у НАБУ, підозри готові Дмитру Вовку та ще трьом працівникам НКРКЕП, а також двом топменеджерам ДТЕК. Йдеться про розслідування у справі щодо роботи формули "Роттердам+"Наразі місцеперебування підозрюваних невідомо. Найімовірніше, вони перебувають за кордоном.

Зокрема, слідчі встановили, що у березні 2016 року посадовець за попередньою змовою разом з іншими посадовими особами, використовуючи своє службове становище, ухвалили "формулу Роттердам+". Таким чином, створивши умови для штучного зростання ціни продажу електроенергії. У період від травня 2016 року до грудня 2017 року посадовці своїми діями завдали споживачам збитків на понад 18 млрд 868 млн гривень збитків.

Так, Євдокімова підозрюють у зловживанні службовим становищем та в одержанні неправомірної вигоди. Триває досудове розслідування.

Нагадаємо, 19 липня детективи НАБУ провели обшуки у центральному офісі інвестиційної групи ICU у Києві. Обшук тоді проводився в рамках справи "Роттердам +" - відкритого в березні 2017 року кримінального провадження стосовно посадових осіб НКРЕКУ за фактом можливого порушення. 

Як повідомлялося, Солом'янський райсуд Києва на початку 2018 року надав НАБУ доступ до документів ICU Investment Management Ltd. з купівлі в інтересах будь-яких осіб євробондів ДТЕК в період від березня 2015 року до квітня 2016 року і їх продажу від квітня 2016 до кінця 2017 року.

"У ході досудового розслідування встановлено, що компаніями - ICU Investment Management Ltd., CIS Opportunities Fund SPC Ltd. та Global Opportunities Fund SPC Ltd., що входять до групи ICU, де раніше працював глава НКРЕКУ, в період з вересня 2015 року по травень 2016 року (період розробки Порядку формування прогнозної оптової роздрібної ціни (ОРЦ) електроенергії), на Ірландській фондовій біржі здійснювалася купівля цінних паперів, емітентом яких є DTEK Finance plc ", - зазначено в судових матеріалах.

За даними НАБУ, після прийняття НКРЕКУ Порядку формування прогнозної ОРЦ електроенергії (формули "Роттердам +") вартість куплених ICU євробондів ДТЕК зросла на 60%.

"Зазначені факти можуть свідчити про те, що завдяки прийнятому головою та членами НКРЕКУ постановою №289 вартість куплених ICU Investment Management Ltd., CIS Opportunities Fund SPC Ltd. та Global Opportunities Fund SPC Ltd. єврооблігацій DTEK Finance plc. Значно зросла, що дозволило невстановленим наслідком особам, в інтересах яких діяла НКРЕКУ, отримати надприбутки ", - констатується в підготовлених НАБУ матеріалах.

У ICU спростовують всі звинувачення і заявляють: всі операції були ринковими і здійснені в повній відповідності з законодавством. НАБУ своєю чергою підозрює членів НКРЕКУ в змові в інтересах генкомпаній при затвердженні формули "Роттердам +".

НКРЕКУ почало застосовувати новий порядок формування прогнозної ОРЦ на електроенергію від квітня 2016 року.

Довідка:

Заснована 2006 року фахівцями з ING інвестгруппа ICU - незалежна фінансова група, що надає брокерські послуги, послуги з управління активами і приватним акціонерним капіталом. Спеціалізується на ринках Центральної і Східної Європи. Під її управлінням перебувають активи в обсязі понад $ 500 млн.

Власником групи є її топменеджмент: керівним партнерам Макарові Пасенюку і Костянтину Стеценку належить відповідно 45,011005% і 44,992663% акцій, ще 9,996332% - ексміністра енергетики і вугільної промисловості Володимиру Демчишину. Колишній донедавна співвласник компанії Олександр Вальчишен 2019 року продав свій пакет 6,58474% керівним партнерам.

Раніше співвласником і головою ради директорів групи була Валерія Гонтарєва, яку за пропозицією п'ятого президента Петра Порошенка парламент в червні 2014 року затвердив на посаді голови Національного банку України. Крім цього, деякий час в ICU працював Дмитро Вовк, згодом очолив НКРЕКУ.

В Україні інвестгрупі ICU належить банківська група "Авангард", в яку, крім однойменного банку, входять також ТОВ "Інвестиційний капітал Україна", компанія з управління активами (КУА) "Інвестиційний капітал Україна", КУА - Адміністратор пенсійних фондів "АПінвест". В її складі також відкритий пенсійний фонд "Династія", закритий недиверсифікований корпоративний інвестфонд (ЗНКІФ) "Інвестиційний капітал - стабільне зростання" і венчурні КІФ "Відновлення", "Інфініті профіт" і адвентура ".

ICU в 2018 збільшила активи під управлінням в Україні на 14% - до 3,5 млрд грн.

Зеленський подасть до Ради законопроєкт про скасування формули "Роттердам+"

Зеленський подасть до Ради законопроєкт про скасування формули "Роттердам+"

Повʼязані теми:

Наступна публікація