Слідчі розкрили велику схему мільйонних крадіжок бюджету через Держкіно

Слідчі розкрили велику схему мільйонних крадіжок бюджету через Держкіно

Фото: УНІАН

Подробиці справи будуть оприлюднені незабаром.

Прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження щодо розтрат державних коштів на фінансування фільмів, яке проводилося начебто з відома керівника Держкіно Пилипа Іллєнка, ставленика політсили "Свобода". У пресі з’явилося хронологічне, послідовне, зображення подій, схем та прізвища фігурантів розслідування, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

А розслідувати є що – лише торік у бюджеті України на виробництво стрічок було закладено 600 мільйонів гривень, а на наступний рік планують понад мільярд. Іллєнко прийшов на зустріч із журналістами разом із заступником Сергієм Нєретіним і почав вдавати, що не розуміє питань про кримінальне провадження: «Яке провадження? Хто провадить?  З приводу чого?».

Прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо розтрати держкоштів на зйомки українського кіно

Прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо розтрати держкоштів на зйомки українського кіно

Кримінальне провадження з’явилося ще влітку – слідчі прокурори встановили, що державні гроші, виділені на український кінематограф, переводились у готівку через фіктивні фірми. Тоді ж Голосіївський суд столиці дав слідству доступ до банківських рахунків кількох кіновиробників – підозри правоохоронців про фіктивні підприємства та сплату неіснуючих послуг підтвердилися. 

Прокурори нарікали, що слідство ускладнене особливостями оподаткування кіновиробництва і специфікою роботи кіношників. Але до журналістів нарешті потрапили матеріали розслідування, в яких слідчі прокуратури Києва ретельно описують схеми і називаються прізвища. Розслідування встановило, що компанії, які підконтрольні продюсеру Володимиру Філіпову – другу Пилипа Іллєнка, переводили гроші в готівку через фіктивні фірми, а допомагали їм у цьому податківці.

Про корупційні таланти чиновників говорять також авторитетні режисери і продюсери. Схема розкрадання коштів працює вже кілька років – її називають жахом і деградацією українського кіно. Чому роками з бюджету України через Держкіно виводилися мільйони гривень, і чому на це ніхто ніколи не реагував – розкажуть журналісти прогрми "Гроші " в понеділок, 23 жовтня.  

Кореспондент ТСН Дмитро Святненко

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація