Справа "ПриватБанку". Суд постановив розглядати позов проти ексвласників в Англії

Справа "ПриватБанку". Суд постановив розглядати позов проти ексвласників в Англії

Фото: УНІАН

Всесвітній арешт, накладений на активи ексвласників, збережеться.

"ПриватБанк" виграв в Апеляційному суді Лондона у справі про юрисдикцію позову проти колишніх власників Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова щодо шахрайства, здійсненого за попередньою змовою осіб.

Про це повідомили у пресслужбі банку.

"У своєму рішенні, оголошеному сьогодні вранці в Лондоні, Апеляційний суд повною мірою задовольнив апеляційну скаргу "ПриватБанку" щодо всіх питань, повністю скасувавши рішення, винесене суддею Фанкортом в грудні 2018 року. Судовий наказ про всесвітній арешт активів, який було отримано в грудні 2017 року, залишається чинним до винесення судового рішення по суті", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, судді дійшли висновку, що "банк має достатню для судового розгляду справу для повного відшкодування 1,9 млрд дол. США [включно з процентами – 3 млрд дол. США] як заявлено в позовних вимогах".

Окрім цього Апеляційний суд постановив, що, "за обставин, коли позов про шахрайство передбачає те, що визначено суддею як шахрайство та відмивання коштів в особливо великих розмірах, то позов банку повинен розглядатися по суті в Англії.

Водночас відповідачам було відмовлено в дозволі на оскарження рішення. Вони зобов’язані подати лінії захисту проти позову до кінця листопада, маючи на увазі, що банк може рухатися далі із розглядом справи без жодних затримок.

Дата розгляду справи по суті буде належним чином визначена судом.

Нагадаємо, 18 квітня Окружний адміністративний суд міста Києва ухвалив рішення про незаконність націоналізації "ПриватБанку" через порушення процедури, яка визначена на законодавчому рівні. На інформацію одразу відреагували в НБУ та самому "ПриватБанку". Перші заявили, що рішення адмінсуду не вплине на економічну стабільність держави, у "ПриватБанку" теж переконували, що робота фінустанови ніяк не порушилася і продовжує бути стабільною.

Своєю чергою президент України Петро Порошенко з цього приводу скликав засідання РНБО, де доручив Службі безпеки та Генеральній прокуратурі після завершення всіх необхідних судових процедур оцінити, чи є підстави для порушення кримінальної справи щодо суддів.

Зазначимо, рішення про націоналізацію банку державою було ухвалено 18 грудня 2016 року. Причина - нестача в капіталі "ПриватБанку", яку виявили за результатами стрес-тестування. Після цього бізнесмен Ігор Коломойський подав позов до суду та пояснив це тим, що питання націоналізації фінансової установи для нього є принциповим

"Я хочу для себе справедливості. Нехай мені скажуть, правильно у мене забрали моє майно або неправильно. Поки буде Порошенко, жодного справедливого суду в країні не буде. І не тільки з мого питання", - пояснив він подання позову.

Повʼязані теми:

Наступна публікація