Справа про націоналізацію "ПриватБанку": у Зеленського запропонували виплатити компенсацію "взаємозаліком"

Справа про націоналізацію "ПриватБанку": у Зеленського запропонували виплатити компенсацію "взаємозаліком"

Фото: УНІАН

За підрахунками експертів, Коломойський ще може залишитись винним банку після проведення "взаємозаліку".

Компенсацію українському бізнесмену Ігорю Коломойському у справі про націоналізацію "ПриватБанку" можна виплатити у формі "взаємозаліку боргів" за кредитами, які його компанії не виплачують "ПриватБанку".

Про це заявила експертка з банківської діяльності команди Володимира Зеленського Вікторія Страхова під час програми "Он воно як", яка є спільним проектом Bihus.Info та "24 каналу".

"На мою думку, капітал банку, який там був, це 21 мільярд гривень. За поточним курсом - це трошки менше одного мільярда доларів. І друге питання — це той bail-in (операція з використання коштів кредиторів банку під час його націоналізації - прим.ред.), який відбувся, кошти вкладників, які було списано. 29 мільярдів фактично було списано. Це певна частина ще з того може бути", - розповіла Страхова.

За словами експертки, заборгованість компаній Коломойського перед "ПриватБанком", яку визнав бізнесмен, складає 60 мільярдів гривень.

У зв’язку з цим Страхова запропонувала зменшити суму заборгованості на 2 мільярди доларів, які вимагає Коломойський за націоналізацію банку, у формі "взаємозаліку", після чого бізнесмен залишиться винним "ПриватБанку" близько 10 мільярдів гривень.

"Ми тільки говоримо: "Він просить 2 мільярди (доларів - прим.ред.)", але ми щось забуваємо, що все ж таки кредити певним компаніям своїм він давав, і вони не всі погашаються. Щось обслуговується, але більшою частиною не обслуговується. Чому б не зробити взаємозалік? Якщо йому винні - зарахуйте. І, можливо, трошки ще Ігор Валерійович буде винен "ПриватБанку", - пояснила вона.

Раніше повідомлялося, що 18 квітня Окружний адміністративний суд міста Києва ухвалив рішення про незаконність націоналізації "ПриватБанку" через порушення процедури, яка визначена на законодавчому рівні. На інформацію одразу відреагували в НБУ та самому "ПриватБанку". Перші заявили, що рішення адмінсуду не вплине на економічну стабільність державі, у "ПриватБанку" теж переконували, що робота фінустанови ніяк не порушилася і продовжує бути стабільною.

Своєю чергою президент України Петро Порошенко з цього приводу скликав засідання РНБО, де доручив Службі безпеки та Генеральній прокуратурі після завершення всіх необхідних судових процедур оцінити, чи є підстави для порушення кримінальної справи щодо суддів.

Зазначимо, рішення про націоналізацію банку державою було ухвалено 18 грудня 2016 року. Причина - нестача в капіталі "ПриватБанку", яку виявили за результатами стрес-тестування. Після цього бізнесмен Ігор Коломойський подав позов до суду та пояснив це тим, що питання націоналізації фінансової установи для нього є принциповим

"Я хочу для себе справедливості. Нехай мені скажуть, правильно у мене забрали моє майно або неправильно. Поки буде Порошенко, жодного справедливого суду в країні не буде. І не тільки з мого питання", - пояснив він подання позову.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація