Стало відомо, який обсяг контрабанди наркотиків зупинили митники в 2020-му

Стало відомо, який обсяг контрабанди наркотиків зупинили митники в 2020-му

Фото: УНІАН

Лише за перше півріччя 2020 року було зафіксовано 303 спроби незаконного ввезення-вивезення наркотичних засобів через митний кордон України.

У Державній митній службі підбили підсумки роботи за минулий рік. Згідно зі статистикою, кількість героїну, кокаїну і інших шкідливих психотропних речовин, виявлених українськими митниками в 2020 році, істотно зросла.

Про це йдеться в статті "Контрабанда на мільярди гривень: як українські митники дають бій наркотрафіку" на "Апострофі".

Як наголошується в публікації, тільки за перше півріччя 2020 року було зафіксовано 303 спроби незаконного ввезення-вивезення наркотичних засобів через митний кордон України. А загальна вартість вилучених наркотиків на "чорному" ринку оцінюється у понад три 3 млрд грн.

Найбільше таких митних порушень було зафіксовано на Одеській митниці. Так, в кінці грудня одеські митники на пункті пропуску в Старокозачому вилучили 54 кг кокаїну. Вартість вилученого на "чорному ринку" оцінюється у понад $12 млн.

За словами заступника начальника Одеської митниці Дениса Пудрика, операція проводилася спільно з представниками УСБУ в Одеській області та прикордонниками під процесуальним керівництвом Одеської прокуратури.

"Наркотики були в контейнері з бананами, який прибув з Південної Америки і слідував транзитом до Республіки Молдова з подальшим переміщенням в Європу", — повідомив РБК-Україна Денис Пудрик.

Влітку в морському порту "Південний" митники припинили ще одну спробу незаконного ввезення — на цей раз 112 кг кокаїну, на якому контрабандисти могли заробити майже 500 млн грн.

У жовтні в рамках спецоперації, яка тривала кілька місяців у взаємодії зі співробітниками Одеської митниці, були затримані четверо громадян Ізраїлю, які намагалися переправити з Перу до України 120 кг кокаїну в обхід митного контролю в одному з контейнерів. Цього разу наркотики перебували не як зазвичай, в бананах, а були приховані в валах і в дні верстата для холодного згинання металу. На тіньовому ринку товар оцінюється в $40 млн.

У той же час, в публікації наголошується, що проблема контрабанди наркотиків потребує термінового вирішення. Оскільки Україна перебуває на перехресті кількох міжнародних транзитних маршрутів.

"Під час транзитного перевезення наркотиків певна їх частина залишається в Україні, і таким чином ми перетворюємося з транзитної, в державу, де поширюються і вживаються наркотики. Тому в останні роки в Україні спостерігається поширення наркоманії та зростання злочинності, пов'язаної з нею", — йдеться в публікації.

Найчастіше кримінальні справи відкривають за статтею 305 Кримінального Кодексу — контрабанда наркотиків та їхніх прекурсорів. Однак кількість обвинувальних вироків за відповідною статтею за останні 5 років постійно зменшуєтьться. За 201 статтею Кримінального кодексу "Контрабанда" щорічно від 2014 року відкривають 18-23 справи. У судах за рік лише 2-4 з них завершуються покаранням для обвинувачених.

За словами голови Держмитслужби України Павла Рябикіна, методів контролю та боротьби з контрабандою багато. Однак їх потрібно впроваджувати і використовувати послідовно.

"Це не повинна бути кампанія, коли ми тиждень перевіряємо Львів, а потім тиждень Закарпатті. І про прибуття групи перевіряючих знають ще до того, як вони поїхали", — заявив головний митник України. На його думку, це повинна бути повномасштабна кампанія у всій країні.

Нагадаємо, на початку січня 2021року співробітники Одеської та Галицької митниці під час спільної операції виявили у Львові рекордну партію героїну — 1,3 тонни, яку громадяни Туреччини намагалися незаконно переправити до Євросоюзу. Вартість вилучених наркотиків за цінами "чорного" ринку становить колосальну суму — понад 2,3 млрд гривень.

17 січня СБУ спільно з Євроюстом, Європолом та правоохоронними органами Франції, Польщі та Словаччини заблокували діяльність потужного міжнародного угруповання, що спеціалізувалася на виробництві та контрабанді оптових партій заборонених сильнодіючих речовин.

За попередніми даними слідства, учасники групи налагодили механізм нелегального виробництва стероїдів для продажу на території ЄС і України. Хімічні сполуки для виготовлення анаболіків вони імпортували з країн Східної Азії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація