Стартує новий сезон масової оренди квартир. Як не потрапити на "гачок" шахраїв

Стартує новий сезон масової оренди квартир. Як не потрапити на "гачок" шахраїв

Фото: УНІАН

Ціни на оренду житла нині неадекватні, кажуть шукачі.

Цього року попит на квартири зріс на 20% порівняно з торішнім показником. Орендувати житло у столиці стає дедалі складніше - попит великий і ціни зростають. А Інтернет переповнений шахрайськими схемами.

Аферисти виманюють гроші у довірливих людей і зникають, здавши квартири в оренду одразу кільком клієнтам. Коли краще винаймати житло, та як убезпечити себе від аферистів, ідеться в сюжеті програми "Сніданок з "1+1".

Квартира в оренду – недешева необхідність. Пропозицій - безліч. Та не всі безпечні. Попит на орендоване житло зріс особливо в Києві, куди дедалі більше людей приїжджають на заробітки.

Тетяна цього року закінчила виш. Тепер на заміну гуртожитку хоче знімати квартиру в столиці. Та виявилося, що зробити це непросто.

"По-перше, мене спантеличує ціна. Тому що ціни просто неадекватні", - говорить дівчина.

Підшукувати житло в столиці Тетяна почала ще місяць тому. Передивилася сотні оголошень – і досі безрезультатно. Не раз натрапляла на шахраїв.

"Мені пропонують чекати, мені пропонують ще якісь інші цікаві схеми. Я не розумію, для чого це. Я розумію, що це в принципі шахрайство і краще не вкладати свої гроші в такі от пропозиції", - каже дівчина.

Оренда житла - як не потрапити на гачок до шахраїв

Оренда житла - як не потрапити на гачок до шахраїв

Насправді ж шахрайські схеми можна легко вирахувати, розповідає директор агенції з нерухомості. Адже одні й ті ж махінації відбуваються щороку. Перше, що може насторожити, - ціна.

"Якщо ви бачите в одному й тому ж будинку квартири схожі за метражем, за наявністю в квартирі всього необхідного для проживання, але зовсім різні ціни. І відрізняється від 20 до 40% у ціні. Це вже шахрайство. Так не буває. Тому що є ціна на ринку заявлена", - говорить директор агенції з нерухомості.

Інша схема - квартири-мертві душі. У списках з оголошеннями квартири є, але насправді їх не існує.

"Фотографії взяті з однієї квартири з якогось незрозумілого сайту. Будинок сфотографований зовсім не той, який розташований за цією адресою".

Історіями про шахраїв діляться користувачі Facebook. В одному з дописів чоловік розповідає, що знайшов квартиру біля станції метро. Оголошення нібито розмістив сам власник:

"Дмитро" телефоном сказав, що йому потрібні мої паспортні дані, які я надав... Так само потім він попросив ідентифікаційний код (нібито мене потрібно перевірити десь). Його я теж надав, звичайно, бажаючи швидше зняти потрібну квартиру".

У соцмережі чоловік знайшов свого потенційного орендодавця. І виявилося – це зовсім інша людина.

"Виявилося, що місяцем раніше він теж шукав квартиру і надав всі свої дані незрозумілій людині".

І цей чоловік у своїх схемах користувався чужими паспортними даними.

Та є ще більш хитромудрий спосіб, до якого вдаються шахраї.

"Знімають квартиру. За підробними документами видають себе за власників квартири і пропонують цю квартиру в оренду".

Перевірити, чи документи не підробні, простій людині складно. У такому випадку краще звернутися до фахівця.

Крім того, часто шахраї пропонують купити номери телефонів власників квартир. Аби люди могли телефонувати їм напряму, а не через оголошення чи ріелторів. А насправді ж – номери недійсні.

Під час пошуку квартири варто зважати і на те, чи є там власний лічильник. Інакше – є ризик того, що взимку доведеться добряче переплачувати за комунальні послуги. Якщо таки знайшли омріяне гніздечко для оренди, і перевірили, що його власник не шахрай, ще раз уточніть усі умови перед тим, як підписати договір.

Експерт із нерухомості розповіла, як вигідно орендувати квартиру

Експерт із нерухомості розповіла, як вигідно орендувати квартиру

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація