Суд дозволив НАБУ вилучити документи в НКРЕКП у справі нардепів Дубневичів - ЗМІ

Суд дозволив НАБУ вилучити документи в НКРЕКП у справі нардепів Дубневичів - ЗМІ

Народні депутати Ярослав Дубневич і Богдан Дубневич (праворуч) / Фото: УНІАН

Їхні підприємства підозрюють в маніпуляціях з пільговим газом.

Детективи Національного антикорупційного бюро отримали дозвіл на вилучення оригіналів документів, які перебувають у володінні НКРЕКП, і можуть стати прямими доказами у справі щодо маніпуляцій з об'ємами пільгового газу на Новояворівській ТЕЦ, бенефіціарними власниками якої є депутати Богдан і Ярослав Дубневичі. Про це пише видання "Наші гроші" з посиланням на ухвалу Солом'янського райсуду Києва від 21 серпня 2017 року.

Слідство підозрює службовців ТОВ НВП "Енергія-Новояворівськ" та ТОВ "Енергія-Новий Розділ" у нанесенні НАК "Нафтогаз України" збитків на суму понад 775 млн грн.

Однак, згідно з матеріалами останнього клопотання НАБУ, протягом 2013-2015 років фірми Дубневичів завдали "Нафтогазу" збитків на вдвічі більшу суму – 1,43 млрд грн. Слідство підозрює службових осіб вказаних фірм у незаконному заволодінні 308 млн мкомунального газу.

Правоохоронці заявляють, що "Енергія-Новояворівськ" протягом зазначеного періоду часу використала поза цільовим призначенням загалом 128 млн м3 газу, чим завдала "Нафтогазу" збитків на понад 623 млн грн (у 2013 фірма недоплатила – 128 млн грн за 38 млн м3 газу, у 2014 – 126 млн грн за 30 млн м3, у 2015 – 369 млн грн за 59 млн м3).

Суд визнав обґрунтованими посилання детектива НАБУ на те, що тимчасовий доступ до документів НКРЕКП, а також можливість їх вилучення, сприятиме Антикорупційному бюро у проведенні повноцінного досудового розслідування. У подальшому детективи зможуть використовувати документи як прямі докази у кримінальному провадженні.

Йдеться про форми звітності та відкориговані форми звітності (місячні і квартальні), які "Енергія-Новояворівськ" подавала до НКРЕКП протягом 2014-2015 років.

НАБУ розслідує схему, побудовану на різниці в тарифах для різних категорій споживачів газу "Нафтогазу України". Правоохоронці підозрюють, що "Енергія-Новий Розділ" та НВП "Енергія-Новояворівськ", які володіють Новояворівською та Новороздільською ТЕЦ у Львівській області, використовували пільговий газ для виробництва електроенергії, яку потім збували на оптовому ринку. 

У квітні ЗМІ повідомляли про обшуків офісів більшості компаній, які належать або перебувають під контролем братів Дубневичів, зокрема, ТОВ "Корпорація "КРТ"", яку НАБУ підозрює у масштабних зловживаннях на "Укрзалізниці", а також ТОВ "ФК "Енергія-Інвест"" та ""АПП" Львівське".

Повʼязані теми:

Наступна публікація