Український суд арештував активи "дочок" найбільших російських банків

Український суд арештував активи "дочок" найбільших російських банків

Фото: Архів

Рішення про арешт акцій ухвалив Апеляційний суд міста Києва.

Апеляційний суд у Києві постановив накласти арешт на акції українських "дочок" російських банків: "ВТБ", "Промінвестбанку" та "Сбербанку" та заборонив їм ліквідовувати юридичні особи.

Про це йдеться в постанові суду опублікованій в Єдиному реєстрі судових рішень. 

Згідно з документом, рішення ухвалено у відповідь на заяву про забезпечення позову екс-глави правління "ПриватБанку" Александра Дубілета та ще 17 компаній. Серед них і ті, що пов'язують з Ігорем Коломойським та його партнерами: "Приватофіс", "Приватленд", "Аеробуд", "Еверест Стейт" та інші.

На думку "приватівців", на акції "Промінвестбанку", "Сбербанк" і "ВТБ Банку" як майно держави Росія на території України "може бути накладене стягнення на підставі рішення міжнародного суду".

За матеріалами справи, Гаазький арбітраж присудив позивачам близько 130,5 млн. дол. компенсацій за нерухомість, 9,2 млн. компенсацій витрат на судовий процес, а також відсотки за зазначеними сумами. 

У цьому контексті, Апеляційний суд Києва дійшов висновку про те, що на території України дійсно "є майно, яке належить Росії і на яке може бути накладене стягнення на підставі рішення міжнародного суду".

Зокрема, постановою суду від 5 вересня "ВТБ", "Промінвестбанку" та "Сбербанку" також заборонено здійснювати ліквідацію або реорганізацію юридичної особи й будь-які дії, спрямовані на відчуження рухомого та нерухомого майна, зокрема, за договорами купівлі-продажу, обмін, дарування тощо.

Посилаючись на публікації в ЗМІ, апеляційний суд з'ясував, що відповідач застосовує всі можливі заходи для реалізації свого наміру продати або припинити діяльність низки господарських товариств та банківських установ в Україні, зокрема зазначених "дочок" російських банків.

Постанова набирає чинності з моменту її ухвалення, але може бути оскаржена в Верховному суді протягом 30 днів.

Нагадаємо, розгляд вищезгаданої справи був ініційований позивачами проти РФ 19 червня 2015 року на підставі угоди між урядами РФ і України від 27 листопада 1998 про захист інвестицій російсько-українського двостороннього інвестдоговору (ДІД) і відповідно до регламенту UNCITRAL.

Позивачі стверджували, що РФ порушила свої зобов'язання шляхом ухвалення з серпня 2014 року кроків, які перешкоджали їх інвестиціям в Криму.

Наступна публікація