Суд надав ДБР доступ до інформації про усі доходи Порошенка за 5 років

Суд надав ДБР доступ до інформації про усі доходи Порошенка за 5 років

Фото: ТСН.ua/Юлія Желонкіна

Слідчі перевірятимуть зарплати, доходи та страхові внески колишнього президента.

Печерський районний суд Києва дав групі слідчих Державного бюро розслідувань (ДБР) дозвіл на тимчасовий доступ до інформації про всі доходи експрезидента України Петра Порошенка за п'ять років.

Про це повідомляє "Українська правда" із посиланням на ухвалу суду.

Слідчі отримали доступ до документів, що перебувають у володінні Пенсійного фонду та його структурних підрозділів. ДБР перевірятиме інформацію щодо сум заробітної плати, доходів та сплачених Порошенком страхових внесків з 7 червня 2014 року по 19 травня 2019 року.

Термін дії ухвали – місяць з дня рішення суду (30 жовтня). 

Видання зазначає, що йдеться про справу щодо відпочинку Петра Порошенка на Мальдівах.

Нагадаємо, глава Держбюро розслідувань Роман Труба заявив, що проти колишнього президента України Петра Порошенка відкрито 11 кримінальних проваджень. Перед цим експрезидент запевняв, що не фігурує в жодному з них.

Раніше Труба заявляв, що загалом прізвище експрезидента фігурує в восьми кримінальних провадженнях, які веде Державне бюро розслідувань. Він не уточнював, про які справи йдеться, але журналісти припускають, що справи можуть стосуватися схеми "Роттердам+", корупції в енергетиці, обставин змін власників суднобудівного заводу "Кузня на Рибальському", телеканалу "Прямий" тощо. Сам політик вважав появу таких проваджень передвиборчою кампанією до Верховної Ради.

17 липня ДБР викликало Порошенка на допит, але політик не прийшов. За словами Труби, у кримінальному провадженні щодо "Кузні на Рибальському" допитали інших свідків, зокрема й Сергія Тігіпка, а також провели виїмки документів. Труба наголосив, що надалі ДБР має намір викликати повторно Порошенка на допит для проведенння слідчих дій. Експрезидент, за словами керівника відомства, має бути зацікавлений у тому, щоб дати показання, аби слідство було неупередженим і повним. 

Уранці 19 липня детективи НАБУ та САП провели обшуки у приміщеннях ПАТ "Автомобільна компанія "Богдан Моторс", зокрема в спортивному клубі "5 елемент" (пов'язують із Порошенком та Кононенком). У НАБУ додали, що слідча дія санкціонована і проводиться в ході розслідування розтрати державного майна в особливо великих розмірах службовими особами Міноборони України та Генштабу ЗСУ України, які у 2015-2018 рр, на думку слідства, незаконно внесли до державного оборонного замовлення спеціальний автомобільний транспорт та здійснили його закупівлю за завищеними цінами. Як повідомлялося раніше, компанія "Богдан Моторс" отримала півмільярда гривень за таємними контрактами на закупівлю вантажних і санітарних автомобілів, зроблених на китайському шасі.

25 липня Порошенко прийшов на допит до ДБР. Тоді на капот його авто застрибнув невідомий чоловік і став показувати непристойні жести. Порошенко приходив до Держбюро й напередодні, і хотів провести допит раніше. 

Директор ДБР детально розповів про провадження в яких фигурує Петро Порошенко

Директор ДБР детально розповів про провадження в яких фигурує Петро Порошенко

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Перезавантаження ДБР
Наступна публікація