Суд скасував ліквідацію банку "Михайлівський", НБУ готує апеляцію

Суд скасував ліквідацію банку "Михайлівський", НБУ готує апеляцію

Фото: wikimapia.org

Згідно з рішенням суду, ліквідація банку була незаконною.

Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною ліквідацію банку "Михайлівський", задовільнивши позов єдиного власника банку, компанії ТОВ "Екосіпан".

Про це повідомляє FinClub з посиланням на рішення суду від 15 травня.

На думку суду, перерахування 1,507 млрд гривень з рахунку ТОВ "Інвестиційно-розрахунковий центр" на рахунки фізосіб хоча і збільшило зобов'язання Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, але не було "операціями банку", оскільки банк "Михайлівський" не був стороною договорів позики, а лише виконував розпорядження клієнта.

У зв'язку з цим суд вирішив, що банк "Михайлівський" не здійснював операції, внаслідок яких його зобов'язання перед фізособами в межах гарантованої суми зросли за рахунок зменшення зобов'язань перед юридичними особами, а отже, причин для неплатоспроможності не було.

Натомість суд відмовився зобов'язати Нацбанк вчинити всі необхідні дії для відновлення функціонування "Михайлівського" як банку.

Своєю чергою НБУ вже готує апеляцію на рішення адмінсуду.

"Національний банк не погоджується з рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва, який 15 травня 2017 року виніс постанову, частково задовольнивши позов ТОВ "Екосіпан" і скасував рішення НБУ про віднесення Банку Михайлівський до категорії неплатоспроможних і ліквідації цього банку, а також обидва рішення ФГВФО", - наголосили у Нацбанку.

Нагадаємо, НБУ повідомив про прийняте рішення щодо віднесення банку "Михайлівський" до категорії неплатоспроможних за проведені банком сумнівні операції з депозитами фізичних осіб 23 травня, пізно ввечері.

За інформацією НБУ, банк був проблемним з 23 грудня 2015 року і вів роботу з НБУ щодо врегулювання ситуації. 20 травня голова правління банку "Михайлівський" Ігор Дорошенко залишив посаду.

Цього ж дня банк під прикриттям технічного збою обмежив доступ куратора до бази даних та провів низку сумнівних операцій за вкладами фізосіб, збільшивши навантаження на Фонд гарантування на 1 млрд грн - до 2,6 млрд грн.

Раніше суд залишив під арештом екс-голову правління банку "Михайлівський" Ігоря Дорошенка на два місяці. Його підозрюють у виведенні з банку "Михайлівський" 870 млн грн коштів вкладників та доведенні фінустанови до неплатоспроможності.

Повʼязані теми:

Наступна публікація