Суд у Нью-Йорку погодився з вимогами "Нафтогазу" щодо суперечки з "Газпромом" – Вітренко

Суд у Нью-Йорку погодився з вимогами "Нафтогазу" щодо суперечки з "Газпромом" – Вітренко

Фото: УНІАН

Українська компанія хоче залучити до суперечки американський суд.

Суд у Нью-Йорку погодився з вимогами НАК "Нафтогаз України" щодо суперечки з російським "Газпромом" навколо стягнення з нього боргу у сумі 2,6 млрд доларів.

Про це повідомив виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

"Суд в Нью-Йорку погодився з нашими вимогами щодо Газпрому. Це лише перший крок у США", - написав він у Facebook, додавши, що подробиці будуть згодом.

"Українська правда" зазначає, що рішення судді у Нью-Йорку стосується залучення американських судів до суперечки з "Газпромом".

Нагадаємо, 22 грудня 2017 року "Нафтогаз" отримав остаточне рішення Стокгольмського арбітражу за контрактом на закупівлю газу. За інформацією компанії, арбітраж задовольнив усі вимоги української сторони: знизив ціну газу, який купувався у "Газпрому" в другому кварталі 2014 року, на 27,4% - до 352 доларів за тисячу кубометрів; відхилив вимоги російської сторони купувати газ за принципом "бери або плати" на суму 56 млрд доларів. Також арбітраж знизив обсяг газу, який "Нафтогаз" у 2018-2019 роках буде зобов'язаний купувати у "Газпрому", від 52 до 5 млрд кубометрів на рік.

28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Газпром" доплатити "Нафтогазу" понад 4,6 мільярда доларів США за недопоставлені обсяги газу для транзиту, передбачені двосторонніми угодами. Раніше суд підтвердив борг української компанії за поставки газу на суму понад два мільярди доларів США. В підсумку за результатами двох арбітражних суперечок між компаніями щодо поставки й транзиту газу "Газпром" мусить доплатити НАК 2,56 мільярда доларів, а також пеню. 21 березня "Газпром" оскаржив також рішення арбітражу щодо контракту на поставку газу.

На початку вересня Апеляційний суд Швеції скасував рішення про тимчасове призупинення виконання рішення Стокгольмського арбітражу. Таким чином, суд підтвердив, що "Газпром" повинен заплатити "Нафтогазу" понад 2,6 мільярда доларів.

Суд у Нідерландах арештував активи російського "Газпрому" за позовом "Нафтогазу"

Суд у Нідерландах арештував активи російського "Газпрому" за позовом "Нафтогазу"

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація