Суд у Швейцарії зняв арешт з акцій "Північних потоків", бо не зміг їх знайти

Суд у Швейцарії зняв арешт з акцій "Північних потоків", бо не зміг їх знайти

Фото: Associated Press

"Газпром" випустив ці акції у паперовій формі.

Суд швейцарського кантона Цуг зняв арешт з акцій компаній  Nord Stream і Nord Stream 2, які належать російському "Газпрому".

Про це російська компанія заявила 17 січня, передає ТАСС.

"Газпром" продовжить захищати свої права відповідно до чинного законодавства", - йдеться у повідомленні холдингу.

Комерційний директор "Нафтогазу України" Юрій Вітренко у коментарі Громадському зазначив, що швейцарські судові виконавці не змогли знайти ці акції. Вони перебувають у паперовій формі, хоча більшість акцій у світі зараз мають електронну форму та зберігаються на спеціальних електронних рахунках.

Водночас, за словами Вітренка, суд у Швейцарії підтвердив вимоги "Нафтогазу" до "Газпрому" за рішенням Стокгольмського арбітражу. Якщо активи російської компанії знайдуть на території країни, їх арештують та конфіскують.

"Після цих пригод з акціями "Північних потоків", випущених в документальній формі, які незрозуміло де знаходяться і кому належать, можна повірити у теорії, що їх роздали "друзям Путіна", зокрема у Європі, і тому окремі політики у ЄС так відчайдушно захищають "Північний потік-2", — додав Вітренко.

Нагадаємо, 22 грудня 2017 року "Нафтогаз" отримав остаточне рішення Стокгольмського арбітражу за контрактом на закупівлю газу. За інформацією компанії, арбітраж задовольнив усі вимоги української сторони: знизив ціну газу, який купувався у "Газпрому" в другому кварталі 2014 року, на 27,4% - до 352 доларів за тисячу кубометрів; відхилив вимоги російської сторони купувати газ за принципом "бери або плати" на суму 56 млрд доларів. Також арбітраж знизив обсяг газу, який "Нафтогаз" у 2018-2019 роках буде зобов'язаний купувати у "Газпрому", від 52 до 5 млрд кубометрів на рік.

28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Газпром" доплатити "Нафтогазу" понад 4,6 мільярда доларів США за недопоставлені обсяги газу для транзиту, передбачені двосторонніми угодами. Раніше суд підтвердив борг української компанії за поставки газу на суму понад два мільярди доларів США. В підсумку за результатами двох арбітражних суперечок між компаніями щодо поставки й транзиту газу "Газпром" мусить доплатити НАК 2,56 мільярда доларів, а також пеню. 21 березня "Газпром" оскаржив також рішення арбітражу щодо контракту на поставку газу.

На початку вересня Апеляційний суд Швеції скасував рішення про тимчасове призупинення виконання рішення Стокгольмського арбітражу. Таким чином, суд підтвердив, що "Газпром" повинен заплатити "Нафтогазу" понад 2,6 мільярда доларів.

Посол США нагадав німецьким компаніям про санкції за участь у будівництві "Північного потоку-2"

Посол США нагадав німецьким компаніям про санкції за участь у будівництві "Північного потоку-2"

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація