Суд залишив у дії формулу "Роттердам плюс", за якою українці переплатили 15 млрд гривень за світло

Суд залишив у дії формулу "Роттердам плюс", за якою українці переплатили 15 млрд гривень за світло

Активісти обіцяють продовжити боротьбу за скасування підвищених тарифів.

Апеляційний адміністративний суд Києва залишив у силі постанову Нацкомісії з регулювання електроенергетики та комунпослуг, якою застосовується формула "Роттердам плюс". Згідно з нею зросли ціни на електрику, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Позивачі переконували, що постанову про підвищення цін прийняли з порушеннями. Однак важливішим, на думку активістів, є її наслідки – переплата споживачами 10-15 млрд гривень за вісім місяців минулого року. Рішенням суду позивачі незадоволені та подаватимуть касаційну скаргу.

Апеляційний адміністративний суд залишив у силі постанову, що підвищила ціни на електрику

Апеляційний адміністративний суд залишив у силі постанову, що підвищила ціни на електрику

"Суддя Мельничук, головуючий судя, який заборонив Євромайдан. На жаль, мусимо констатувати, що наша судова система не зовсім справедлива. Ми підемо на всі законні шляхи, щоби відмінити цей "Роттердам плюс", який був прийнятий із порушеннями. На це неможна закривати очі", - пояснив позивач Андрій Герус.

Як уже повідомлялося, в Україні у тарифах теплової генерації, яка спалює вугілля і виробляє електроенергію, з 1 березня закладено вартість тонни вугілля у розмірі майже 2900 гривень. При цьому вугілля купується за внутрішньо українською ціною, яка значно нижча за цю суму. Про це в ефірі ток-шоу "Право на владу" на каналі "1+1" сказав колишній член Нацкомісії з регулювання цін на енергетику та компослуги Андрій Герус. "Після введення "Роттердаму+" у квітні минулого року тариф теплової генерації почав стрімко рости і він покриває все вищу і вищу ціну вугілля. Таким чином, вже в березні ціна вугілля 2900 гривень де-факто покривається нашими тарифами. І це вугілля можна привезти із найбільш віддаленої точки земної кулі і спалити в Україні", - сказав експерт.

Повʼязані теми:

Наступна публікація