Світовий банк назвав умови, які допоможуть зростанню української економіки

Світовий банк назвав умови, які допоможуть зростанню української економіки

Фото: Національний банк України

Спеціалісти виокремили чотири напрями.

У Світовому банку назвали найважливіші складові, які можуть допомогти українській економіці зрости на 4% за рік.

Про це йдеться в огляді Світового банку в Україні.

Експерти  впевнені, що протягом 2019 року зростанню сприятимуть сектори послуг та споживчий сектор.

Подальше зростання, за умови збереження темпу реформ, може відновитися до 4% у середньостроковій перспективі після зменшення рівня передвиборчої невизначеності, якщо буде досягнуто:

  • залучення приватних інвестицій у сектори, які пов’язані із зовнішньою торгівлею завдяки покращенню бізнес-середовища та приватизації великих державних підприємств, розвитку ринку сільськогосподарських земель та боротьбі із корупцією;
  • забезпечення фінансової стабільності завдяки здійсненню прийнятних, з погляду витрат, реформ в секторі освіти та охорони здоров’я, подальшій раціоналізації соціальної допомоги та створенню більш справедливої системи оподаткування, що сприяє розвитку;
  • подальше зменшення рівня інфляції та відновлення резервів;
  • відновлення надійного банківського кредитування підприємств.

В огляді також йдеться про те, що протягом наступних трьох років Україна матиме значні потреби у фінансових ресурсах, які вимагатимуть мобілізації значного міжнародного фінансування та спроможності утримати дефіцит бюджету в рамках цільових показників на рівні 2,5% ВВП для збереження макроекономічної стабільності. Україна потребуватиме приблизно 11 млрд доларів на рік (8% ВВП) для сплати державного боргу та покриття дефіциту бюджету в 2019, 2020 та 2021 роках.

"Для забезпечення необхідного рівня фінансування важливо не змарнувати імпульс, створений реформами, та  дотримуватися термінів проведення перевірок МВФ. Україна і надалі потребуватиме підтримки з боку програми МВФ після закінчення терміну програми підтримки економічної політики Stand-by в березні 2020 року", - зазнач в документі.

Нагадаємо, на початку квітня Світовий банк у своїй новій доповіді понизив прогноз зростання ВВП України у 2019 році до 2,7%. Раніше Світовий банк прогнозував збільшення ВВП України на 2,9%. Водночас, там зберегли прогноз зростання на 2020 рік на рівні 3,4%, а на 2021 рік – теж понизили до 3,7% з 3,8%. За даними експертів, економічне зростання у Європі та Центральній Азії також поступово знизиться до 2,1% у 2019 році, порівняно з 3,1% минулого року.

Промисловці та економісти направлять до Кабміну та Ради план порятунку української економіки

Промисловці та економісти направлять до Кабміну та Ради план порятунку української економіки

Повʼязані теми:

Наступна публікація