Тарифи на електрику зростають майже на третину. Як зекономити на оплаті

Тарифи на електрику зростають майже на третину. Як зекономити на оплаті

Фото: torange.biz

Нові ціни наберуть чинності від початку березня.

Від 1 березня в Україні – чергова хвиля здорожчання комуналки. Майже на 30% зростуть тарифи на електрику. За 1 кВт/год доведеться платити 0,90 гривні (у разі споживання до 100 кВт/год) та 1,68 гривні (у разі споживання понад 100 кВт/год).

Із новими тарифами можна детально ознайомитися на сайті ТСН.ua за цим посиланням.

Зазначимо, що після поперенього здорожчання платіжки за електрику зросли непропорційно більше, аніж на ті відсотки, про які попереджали урядовці. Журналісти програми ТСН.Тиждень вирішили з'ясувати, чому так. Вирішили дослідити однокімнатну квартиру, в якій мешкає студентка Ніка Воронова. Вона живе на стипендію, а також доводиться ще й працювати.

Енергоревізію квартири дівчини завдяки ватметру й таймеру зробив експерт у сфері енергозбереження Святослав Павлюк.

Дослідили чайник - чи не найбільш уживане начиння на кухні. І одразу порада експерта - заливайте води рівно стільки, скільки розраховуєте випити.

Далі - прилади, увімкнені в розетку в так званому "сплячому режимі". Скажімо, зарядка для мобільного, що нічого не заряджає, "їсть" майже стільки, скільки двоватна лампа, яка годиться для читання.

Холодильник - зазвичай половина всього споживання електрики. Тож якщо купуєте, то беріть найекономнішого класу.

Старі жарові лампи на стелі експерт радить негайно замінити на LED-лампи. І одразу мінус 90% витрат на освітлення. Заміна іншої маленької і стильної лампи на світлодіодну дасть 10-кратну економію.

Ненажерливий обігрівач потроїв рахунки за електрику. До нього можна під'єднати таймер. Це вигідна річ для тих, хто має тризонний лічильник, який уночі рахує за нижчим тарифом. Але в Ніки лічильник - звичайний. І правильно! Бо тризонний, каже експерт, варто встановлювати за двох умов. Маєте чимало електроприладів - бойлер, мультиварку, посудомийку, і можете зробити так, щоби це приладдя працювало вночі, тоді є сенс. Якщо ж електрики більше споживаєте вдень, особливо у пікові години, – не слід використовувати такий лічильник, бо будете платити чи не в половину більше.

Усі прилади - модеми, комп'ютери - коли ви не вдома, вимикайте. І так копійка за копійкою побачите результат у рахунку. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація