Тендерний скандал на "Євробаченні": українські бізнесмени підозрюють багатомільйонну корупцію

Тендерний скандал на "Євробаченні": українські бізнесмени підозрюють багатомільйонну корупцію

Фото: Reuters

Пояснити долю солідної суми грошей наразі ніхто не береться.

Столичні бізнесмени подали в НАБУ скаргу на організаторів пісенного конкурсу "Євробачення". Підприємці вимагають перевірити закупівлі на предмет корупції в діях посадовців, останні ж присягаються, що витрачають гроші за новою спрощеною процедурою через відсутність альтернатив і конкуренції на ринку, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Перевізники кажуть, що конкурсі щодо транспортування обладнання з Європи на 200 вантажівках перемогла фірма, котра запропонувала найдорожчу ціну послуг. Різниця з конкурентами, за їх словами, склала 6 млн гривень, і тепер у цьому факті просять розібратися слідчих, адже на сайті закупівель пояснень про те, як визначали переможця, немає.

Столичні бізнесмени вимагають в НАБУ перевірити закупівлі організаторів "Євробачення"

Столичні бізнесмени вимагають в НАБУ перевірити закупівлі організаторів "Євробачення"

У тендерному відділі "Євробачення" пояснюють, що підприємці просто не вивчили процедуру, тому озвучені претензії неадекватні. Мовляв, під "Євробачення" депутати тимчасово дозволили посадовцям витрачати гроші за скороченою процедурою. На етапі відбору з групою бізнесменів ведуть таємні перемови, а переможця обирають без відкритого аукціону впродовж тижня та укладають із ним договір. Та як виявилося, в зазначеному тендері європейці наразі все обладнання з-за кордону везуть самі за власні кошти. Тож у підсумку сума перевезень знизилася майже вп'ятеро – з 24 до 5 мільйонів. Організатори запевняють, що компанія з Дніпра, яка спочатку була найдорожчою, зрештою оцінила перевезення на 20 тисяч дешевше від конкурентів.

Однак на куди поділися заощаджені майже 20 млн гривень – у дирекції "Євробачення" ніхто не пояснює. Організатори лише пообіцяли показати схему витрат уже після проведення фіналу. Бізнесмени вже зараз критикують такий підхід: мовляв, рішення з витрат солідних сум ухвалюються на підставі незрозумілих переговорів без публікації матеріалів, які обґрунтовують той чи інший вибір.

Це вже другий тендерний скандал на "Євробаченні". Попередній розгорівся через облаштування трибуни, роботи з якої довірили німцям за 24 млн гривень, але в останній момент змінили правила і оголосили про перемогу львів'ян, які запропонували на півмільйона дешевше. Експерти припускають, що менеджмент конкурсу таким чином дає можливість заробити наближеним до себе компаніям. Підтвердити чи спростувати ці припущення мають у НАБУ. Наразі відомо лише, що загальний бюджет конкурсу складає 855 млн гривень – це 32 млн доларів.

Кореспондент ТСН Валентина Мудрик

Повʼязані теми:

Наступна публікація