ТОП-10 найбільш затребуваних професій осені: "продажники" в тренді, а попит на айтішників падає

ТОП-10 найбільш затребуваних професій осені: "продажники" в тренді, а попит на айтішників падає

Найбільше пропозицій щодо роботи надходить з Києва і Харкова. / Фото: flickr.com/kate hiscock

Українці масово шукають роботу.

Українці після літнього застою на ринку праці з приходом осені почали активно шукати роботу. За словами експертів, активізація відбувається за рахунок студентів-випускників, які за літо відпочили. Інші ж після відпусток визначаються, чи потрібна їм нова робота чи ні.

"У нас ще немає точної статистики, але кількість надісланих резюме істотно зросла в порівнянні з літом", - розповіла експерт HeadHunter Уляна Ходорковська.

Говорять про це і кадровики. "Весняний і осінній періоди вважаються найбільш активними в рекрутменті, це стосується як кількості нових вакансій, так і кількості нових резюме. Всього за декілька днів вересня кількість відкритих вакансій (у порівнянні з літнім періодом) зросла на 5%", - повідомила "Сегодня" менеджер з маркетингу рекрутингової компанії Ірина Кононова.

За словами експертів, восени впав попит на айтішників і економістів, проте виріс на різного роду аналітиків.

"У порівнянні з минулим роком трохи впав попит на айтішників. Потреба в них є, але вже немає такого ажіотажу. Очолюють список - менеджери з продажів, і я прогнозую, залишаться там ще на деякий час. Зараз компанії орієнтуються на виживання, тому намагаються активно продавати. Попит стабільний на бухгалтерів та маркетологів. Зростає необхідність на різного роду аналітиків, оскільки багато компаній роблять акцент на оптимізацію", - зазначила Ходорковська.

При цьому найбільше пропозицій щодо роботи зараз надходить з Києва, Харкова, Донецька, Дніпропетровська, Львова та Криму, каже експерт Всеукраїнської асоціації кадровиків Ярослава Паньків.

У Міносвіти у свою чергу стверджують, що коригують держзамовлення в залежності від вимог ринку в різних сферах.

"Ми тільки збираємо інформацію про результати працевлаштування. Економісти, правознавці, лінгвісти вже не користуються сильною популярністю на ринку праці. Зараз великий попит на айтішників, галузь швидко розвивається, тому ми постійно збільшуємо державне замовлення. Активно розвивається енергетична галузь, виникає потреба в інженерах, теплоэнергетиках, механіках тощо. Третє - потроху розвивається машинобудування і споріднені галузі, аграрна сфера", - зазначив директор департаменту вищої освіти Міносвіти Юрій Коровайченко.

Він також додав, що трохи сповільнилися темпи розвитку металургії у зв'язку з уповільненням світового ринку, тому і знизилася потреба в таких фахівцях.

Нагадаємо, раніше аналітики склали список найбільш високооплачуваних вакансій цього літа. Виявилося, що найвищі заробітки пропонують фіндиректорам і "продажникам".

Список найбільш затребуваних професій. / Фото: Сегодня

Повʼязані теми:

Наступна публікація