Топ-100 держкомпаній отримали 31,6 мільярда гривень прибутків. Звіт Мінекономрозвитку

Топ-100 держкомпаній отримали 31,6 мільярда гривень прибутків. Звіт Мінекономрозвитку

Фото: УНІАН

У власності держави перебували 3460 держпідприємств, з яких працювала лише половина.

Найбільші 100 українських державних підприємств отримали за перше півріччя 2016 року прибутків на 31,6 млрд грн.

Такі зведені дані сьогодні, 13 квітня, оприлюднило у своєму звіті Міністерство економічного розвитку і торгівлі.

У відомстві уточнили, що тоді в державній власності нараховувалося 3460 держпідприємств, із яких працювали лише 1794. Водночас на 100 найбільших держкомпаній припадало 82% чистого доходу і 86% активів держави. Найбільші активи сконцентровані в нафтогазовому секторі (НАК "Нафтогаз України"), транспорті (ПАТ "Укрзалізниця") та електроенергетиці (ДП НАЕК "Енергоатом").

"Порівняно з відповідним періодом минулого року за перші шість місяців 2016 року показник EBITDA портфелю виріс більш ніж удвічі та досяг 61,9 млн грн, а показник рентабельності за EBITDA зріс із 20% до 34,3%. Окрім хімічної промисловості, усі сектори портфеля продемонстрували позитивну динаміку чистого доходу і за результатами першого півріччя 2016 року портфель отримав прибуток в 31,6 млрд грн (без урахування результатів діяльності ПАТ "Укрпошта"), тоді як відповідний період перших шести місяців 2015 року компанії із портфеля закінчили зі збитками у 11,9 млрд грн", - уточнили в Мінекономрозвитку.

Загальну балансову вартість активів портфелю держкомпаній оцінили в 1 трлн 301 млрд грн, що майже на 11% більше, ніж станом на кінець попереднього звітного періоду.

"Досягнення такого результату стало можливим переважно за рахунок росту балансової вартості активів підприємств транспортної галузі, а саме через переоцінку вартості основних засобів ПАТ "Укрзалізниця"", - ідеться в повідомленні.

"Зараз державні компанії загалом демонструють набагато кращий фінансовий результат, ніж у попередні періоди. Але це переважною мірою стосується 100 найбільших державних компаній. Більшість підприємств поза цим списком є збитковими або взагалі не функціонують, тому приватизації у першу чергу підлягатимуть вони", - зазначив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

Повʼязані теми:

Наступна публікація