Тотальний дерибан Києва. Журналісти розкрили схеми розкрадань "космічного" Черновецького

Тотальний дерибан Києва. Журналісти розкрили схеми розкрадань "космічного" Черновецького

Леонід Черновецький / Фото: УНІАН

"Молода команда" колишнього міського глави роздала ласі ділянки під забудови й комунальні підприємства.

Журналісти передачі "Гроші" розкрили нахабні схеми корупції часів "космічного "екс-мера Києва Леоніда Черновецького. Вони нагадують, що Черновецький видерся на високу посаду по новаторській піраміді підкупу бідних киян їжею.

У  2006 році саме його команда запроваджує систему "виборів під ключ": це цілий комплекс корупційних оборудок, завдяки яким можна отримати перемогу. Це і побудова агітаційних пірамід, і нахабний підкуп виборців, і таємна робота у комісіях.

Схеми дерибану, вчиненого екс-мером, було встановлено: над їхнім розкриттям працювали дві слідчі комісії Верховної Ради. Найприбутковішими з них виявилися земельні. Прибуткову роздачу ласих ділянок під багатоповерхову забудову й особисті котеджі, у тому числі в парках і скверах, Черновецький контролював особисто. Зокрема, деякі з них без кадастрових номерів виділялися на студентів, які про це нічого не знали, а потім переоформлювалися. Протягом усіх шести років мерства шалений розпродаж землі був улюбленим бізнесом мера. Копійки йшли у бюджет, а головний прибуток - в кишені.

Загалом, за підрахунками вже наступників Черновецкього, на посту мера той розбазарив рекордну територію - близько 3 тисяч гектарів. За тодішнім курсом, сукупна вартість проданих ділянок становила 7 мільярдів доларів. 

Тим часом його донька Христина вела, мабуть, найдивніший бізнес-проект батька: світська левиця займалась компанією "Кращий дім", яку багато хто вважав цинічною аферою. Її жертвами були улюблені бабусі Леоніда Михайловича.

Як писала преса тих часів, самотніх літніх людей звозили на пожиттєве утримання у спеціальний заклад Черновецких - "Кращий дім". За обіцянки райського життя отримували їхні квартири.

Навіть тарифи Київрада підняла до захмарних, аби відбирати житло, закидали тоді Черновецькому політики: мер створив процедуру, яка дозволяла за борги конфісковувати квартири.

Доки мер "косив" під космонавта, по-новому жили не тільки бідні кияни, але й бізнесмени. Для них за Черновецкього діяло так зване "єдине вікно". Це коли хабарі, скажімо, за землю під забудову треба було платити не як раніше - на всіх інстанціях по троху - а одразу все і одному посереднику із найвищого керівництва.

У 2008-му експерти рахували: обсяг хабарів у столиці становив один мільйон доларів на день.

Загалом заробітки команди Черновецького були захмарні: 70 мільярдів гривень. Саме стільки, як казав головний опонент Черновецького Віталій Кличко, було вкрадено у столиці за його золотих часів. Були розкрадені комунальні підприємства, банк "Хрещатик", Київенерго та інші. Саме за його часів вони переоформлювалися і продавалися за копійки.

Карні справи проти команди космічного мера і досі не доведені до суду. Лише після арешту його сина Степана в Іспанії нинішній генпрокурор Луценко доручив розслідувати кримінал Черновецького.

Шлях Черновецького у мільйонери: розкриваємо нахабні корупційні схеми

Шлях Черновецького у мільйонери: розкриваємо нахабні корупційні схеми

Раніше повідомлялося, що 12 червня в Барселоні під час спецоперації із боротьби з фінансовими злочинами було заарештовано 11 осіб, серед яких Степан Черновецький і бізнесмен вірменського походження, власник ресторану Арман Маілян. Як повідомили в поліції, підозрювані використовували ресторан, відкритий 2014 році, для відмивання коштів. Йдеться про махінації на суму мінімум 10 мільйонів євро, які були інвестовані в нерухомість. Також було встановлено зв'язок з компаніями, розташованими на Кіпрі та Віргінських островах. Згодом були опубліковані фотографії затримання співробітниками поліції Степана. 15 липня Степана Черновецького взяли під варту.

12 серпня Черновецький заявив, що його сина випустили з-під варти після розгляду його справи апеляційним судом.

Повʼязані теми:

Наступна публікація