У Брюсселі Україна та Росія намагаються домовитись про транзит газу

У Брюсселі Україна та Росія намагаються домовитись про транзит газу

Фото: Газпром

Дія поточного контракту закінчується наприкінці цього року.

На переговорах у Брюсселі Україна та Росія під пильним наглядом Європейської комісії намагаються домовитися про новий контракт — на транзит газу до Європи. Чинний контракт спливає 31 грудня 2019 року, йдеться у ТСН.16:45.

Без нового договору Україна ризикує вже наступного року втратити три мільярди доларів, які заробляє на перекачуванні блакитного палива з Росії в ЄС. Сам факт того, що українська та російська делегація сіли за стіл переговорів вже можна розцінювати як прогрес - так дипломатично вважають у Брюсселі. Особливо враховуючи, що технічні консультації "Газпром" ігнорував.

У Єврокомісії, за інформацією журналістів, отримують чимало сигналів — європейські споживачі газу стурбовані відсутністю контракту. Тут пам’ятають, як Росія перекривала вентиль десять років тому, і не хочуть повторення ситуації. Тож до переговорів пильна увага. Хоча прориву ніхто не чекає.

Україна та Росія під наглядом Єврокомісії намагаються домовитися про транзит газу українською трубою

Україна та Росія під наглядом Єврокомісії намагаються домовитися про транзит газу українською трубою

Попередньо обговорюється контракт на десять років — до 2030. Мінімальний обсяг транзиту — 60 мільярдів кубометрів на рік, із можливістю в разі потреби збільшити його ще на тридцять мільярдів. Для порівняння, минулого року було 87 мільярдів. Тариф має розраховуватися за європейською методологією, а також залежатиме від обсягів, тривалості угоди та інвестицій.

Це — пропозиції. Але чи погодиться на них російська сторона, невідомо. Напередодні наближені до переговорів члени української делегації скаржилися, що "Газпром" висуває чимало претензій. Наприклад, Москва не готова застосовувати до нового договору з українською компанією європейські правила транзиту газу, і європейські тарифи. І Москва наполягає на скасуванні претензій в міжнародних арбітражах - там, за підсумками усіх розглядів "Газпром" винен "Нафтогазу" 2,5 мільярда доларів.

Сьогодні договір точно не ухвалять. Але в Брюсселі сподіваються почути зобов'язання - і від України, і від Росії - досягти прогресу в переговорах.

Нагадаємо, "Нафтогаз України" готовий зменшити суму позову до російського "Газпрому" до 2 млрд доларів замість заявлених 12, якщо транзит через Україну збережеться.

Кореспондент "Радіо Свобода" Григорій Жигалов

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація