У день газових переговорів між Україною, Росією та ЄС зупинили на ремонт "Північний потік"

У день газових переговорів між Україною, Росією та ЄС зупинили на ремонт "Північний потік"

Фото: Deutsche Welle

Сторони обговорюватимуть повернення боргів "Газпромом" та умови майбутнього транзиту газу територією України.

Сьогодні, 17 липня, на планово-попереджувальний ремонт до кінця місяця зупинили газопровід "Північний потік" (Nord Stream).

Зупинка магістралі, якою Євросоюз отримує з Росії 170 млн кубометрів газу на добу, збіглася з довгоочікуваними тристоронніми переговорами з питань взаємодії в газовій сфері між Росією, Україною і Європейською комісією. Про це пише "Інтерфакс-Росія".

За графіком, профілактичні роботи на об'єкті триватимуть до ранку 31 липня. У цей період будуть проведені роботи з техобслуговування механічних вузлів устаткування і перевірка систем автоматизації для забезпечення надійної роботи обох ниток газопроводу протягом року.

Зупинка обох ниток Nord Stream говорить не лише про важливість поставок російського газу цією магістраллю, а й про значущість українського транзиту. У день зупинки морської труби номінація на прокачку газу через Україну ужгородським коридором зросла до 189 млн куб. м від 168 млн кубометрів у понеділок.

Газові переговори за участю України, Євросоюзу та Росії стартують сьогодні в Берліні. Сторони розпочнуть консультації про майбутній транзит російського газу українськими трубами, ідеться в сюжеті ТСН. Зокрема - транспортування, що має стартувати від початку 2020 року.

Українську делегацію очолить міністр закордонних справ Павло Клімкін, від Росії приїде міністр енергетики Олександр Новак.

Напередодні в ЄС зауважили, що газова співпраця між Росією та Україною - важлива для Європи.

Наприкінці лютого "Газпром" програв судову тяжбу з "Нафтогазом" у Стокгольмському арбітражі, та має ще виплатити українській компанії 2,56 млрд доларів.

У Берліні стартують газові переговори за участі України, ЄС та Росії

У Берліні стартують газові переговори за участі України, ЄС та Росії

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація