У Фінляндії вирішили згорнути програму виплат безробітним

У Фінляндії вирішили згорнути програму виплат безробітним

Фото: УНІАН

В уряді відмовилися фінансувати експериментальну програму безумовного базового доходу.

Влада Фінляндії зупинить експеримент із місцевою програмою безумовного базового доходу, який діяв протягом останніх двох років.

Про це повідомляє BBC.

За умовами програми 2000 безробітних жителів, вибраних випадковим чином зі списку Держагенства соціального страхування Фінляндії (Kela), щомісяця отримували 560 євро. Учасники програми зберігали частину допомоги з безробіття, а також не втрачали право отримувати виплати, які не обкладаються податками навіть у разі виходу на роботу.

Як зазначається, поступово планувалося перевести всіх громадян Фінляндії на програму безумовного доходу з виплатами щомісяця, однак уряд відмовився виділяти додаткові від 40 до 70 млн євро, які просила Kela. Вже заплановані виплати припинять видавати в 2019 році, а повний звіт із підсумками експерименту буде опублікований наприкінці наступного року.

"Прагнення уряду випарувалося. Вони відмовилися це фінансувати", - заявив один із ідеологів експерименту Олі Кангас.

Зауважимо, до початку експерименту офіційний рівень безробіття в Фінляндії становив 9,2%, що вище за показники сусідніх скандинавських країн. При цьому середній дохід громадян Фінляндії складає 2,1 тисячі євро на місяць.

Нагадаємо, в Україні поменшало безробітних. За останній місяць кількість українців, які шукають роботу, скоротилася на майже 17 тисяч. Середній розмір допомоги із безробіття становить 2,5 тисячі гривень.

Повʼязані теми:

Наступна публікація