У "Газпромі" заявили, що ніколи не ставили питання про відмову від транзиту газу через Україну

У "Газпромі" заявили, що ніколи не ставили питання про відмову від транзиту газу через Україну

Фото: Getty Images

У російській компанії розглядають можливість транспортувати 10-15 мільярдів кубометрів щороку.

Голова правління російського "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що компанія ніколи не ставила питання про відмову від транзиту газу територією України до Європи.

"Газпром" ніколи не ставив питання про відмову від транзиту газу через Україну, він може зберігатися в обсязі 10-15 мільярдів кубометрів на рік, якщо Україна докаже економічну доцільність нового контракту", - сказав Міллер, якого цитують "РИА Новости".

Хоча заяви в Москві щодо зупинення транспортування газу територією України лунали неодноразово. Для цього Росія навіть почала будувати газопроводи в обхід України, проте все вперлося в небажання окремих країн долучатися до проекту через агресію РФ, західні санкції проти неї.

"Газпром" і "Нафтогаз" нині обговорюють умови нового контракту про транспортування газу від 2020 року. Термін дії нинішнього контракту завершується наприкінці 2019-го.

Міллер додав, що "російська ресурсна база рухається на північ, і в центральному газотранспортному коридорі просто не буде ресурсів у попередніх обсягах. Тому певний транзит може повністю зберегтися".

Раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що реалізація проекту "Північний потік-2" неможлива без визначення майбутньої ролі українського транзиту.

Нагадаємо, у грудні 2017-го та в лютому 2018-го Стокгольмський арбітраж виніс рішення щодо зустрічних позовів "Газпрому" та "Нафтогазу" щодо умов закупівлі газу Україною, а також щодо транзиту російського газу територією України до Європи. За підсумками двох рішень Росія має сплатити Україні 2,56 млрд доларів. "Газпром" заявив, що ці рішення створили дисбаланс у Києві, в зв'язку з чим він з одного боку оскаржить їх, з іншого боку – має намір розірвати ці контракти через цей же суд. "Газпром" направив "Нафтогазу" офіційне повідомлення про початок процедури розірвання контрактів.

"Газпром" у березні оскаржив у Швеції рішення арбітражу Стокгольму за позовом "Нафтогазу" за контрактами на постачання та транзит газу.

Виконавча служба почала опис та арешт в Україні майна російського монополіста "Газпрому"

Виконавча служба почала опис та арешт в Україні майна російського монополіста "Газпрому"

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація