У Києві лікарі заробляли гроші на безкоштовних ліках для онкохворих. Від пацієнтів вимагали до 70 тисяч гривень

"Відкати" на тендерах становили 15-20% від загальної суми.

Правоохоронці викрили корупційну схему в медицині. Лікарі вимагали та отримували від пацієнтів гроші за ліки від онкологічних хвороб, які закупила держава і які пацієнти повинні були отримати безкоштовно.

У п'ятницю, 16 серпня, оперативники Управління захисту економіки у місті Києві Нацполіції, слідчі слідчого управління столичної поліції за процесуального керівництва прокуратури провели санкціоновані обшуки у службових осіб Національного інституту раку МОЗ України.

"Під час проведення слідчо-оперативних заходів правоохоронці задокументували факти вимагання та отримання лікарями неправомірної вигоди з громадян, які лікуються від онкологічних захворювань, а також від суб'єктів господарювання за перемогу у процедурах конкурсних торгів із закупівлі ліків та медикаментів для потреб Інституту раку. Суми хабарів за призначення та видачу безкоштовних медичних препаратів онкохворим громадянам, закуплених для інституту за державні кошти, коливалися від 3 тисяч до 70 тисяч гривень. Суми "відкатів" за перемогу в тендері становили 15-20% від загальної вартості укладених угод", - повідомили в Департаменті захисту економіки Нацполіції.

Під час обшуків у службових кабінетах в Національному інституті раку та вдома в фігурантів справи вилучили документацію, що підтверджує причетність лікарів до протиправної діяльності. В кабінеті одного з фігурантів корупційної схеми знайшли 20 тис. грн готівкою.

Вирішується питання щодо повідомлення про підозру в учиненні злочину, передбаченого за ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.

Тим часом МОЗ обіцяє кінець фіктивним меддовідкам. Від 2020 року запровадять радикальні зміни для водіїв.

Повʼязані теми:

Наступна публікація