У Києві люблять м'ясо, на Поліссі - солодощі, а на Півдні - овочі: як відрізняються витрати українців у регіонах

У Києві люблять м'ясо, на Поліссі - солодощі, а на Півдні - овочі: як відрізняються витрати українців у регіонах

Фото: pixabay.com

На харчування українці витрачають 45% усіх доходів.

У середньому українці витрачають 45% усіх доходів на харчування. Утім, залежно від регіону витрати різняться, повідомив голова Національної Ради економічного розвитку Олексій Дорошенко у Facebook.

Жителі Волинської, Житомирської, Рівненської та Чернігівської областей найбільше серед усіх тратять грошей на хліб, хлібопродукти і крупи – 9% від усього, що заробляють. Натомість у столиці за ці потреби платять найменше –лише 6%. Жителі Києва витрачають на всі види м'яса та м’ясопродукти – 11,5%.

На м'ясі економлять на Тернопільщині, Хмельниччині та Вінниччині, а тому витрачають на це 6% місячного заробітку. На рибі – у Галичині, Закарпатті, Буковині. За неї віддають 2,5% заробленого. Натомість полюбляють рибу жителі Луцька, Житомира, Рівного та Чернігова.

Видатки киян на молочні продукти найбільші серед українців – 7,5% місячного доходу. Утім, на Поліссі за це віддають найменше серед усіх регіонів – понад 5%.

Кияни також найбільше серед усіх купують фрукти і віддають за них 4% заробленого. А на Донеччині та Луганщині на них витрачають лише 2,7%. Овочі люблять на Півдні України. Жителі цих областей віддають за них 4,5% загальних місячних видатків. На Поліссі на овочі витрачають удвічі менше.

Натомість у Волинській, Житомирській, Рівненській та Чернігівській областях їдять солодощі. Жителі цих регіонів витрачають на це 4,5% від заробленого. У Києві цукерки люблять менше, адже на них виділяють 3% місячного доходу.

Максимальний показник витрат на горілку та коньяк на Заході країни – майже  2,5%. Натомість на Поділлі сумарні трати на ці міцні напої складають 1,4%.

Середньостатистична українська родина 55% місячного доходу витрачає на одяг, взуття, меблі, електроніку, побутову техніку, ліків, комунальні і медичні послуги тощо.

"Відсоток видатків українців на харчування багато років не змінюється. Водночас, коли люди мали більше грошей, то їжа була більш здоровою. Зараз всі намагаються економити. Тому продукти досить часто є небезпечними та неякісними. Так, за останні 5 років стаття витрат, яка показала найбільше зростання, це ліки та лікування", - пояснює Олексій Дорошенко.

Як повідомлялося раніше, українці витратили майже 2,5 трильйона гривень минулого року. Найбільша стаття витрат – харчування. На нього українці витрачають 40% свого місячного доходу. На другому місці – оплата комуналки. На третьому – витрати на транспорт. Далі йдуть шкідливі звички та відпочинок.

Менше їжі за ті ж гроші. Українські виробники зменшують вагу товару та залишають ціну незмінною

Менше їжі за ті ж гроші. Українські виробники зменшують вагу товару та залишають ціну незмінною

Повʼязані теми:

Наступна публікація