У Києві від газу відключили цілий мікрорайон. Подібне може повторитися будь-де в Україні

У Києві від газу відключили цілий мікрорайон. Подібне може повторитися будь-де в Україні

Фото: УНІАН

Газовики вимагають від людей оформлювати дозвільні документи на прилади.

Буквально на вулиці змушені готувати їжу зараз мешканці цілого мікрорайону Києва. Їм відрізали газ. І не варто думати, що це - лише столична проблема. Бо хитрий спосіб викачування грошей з кишень, газові служби можуть легко повторити в будь-якій точці України.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Совки – унікальний приватний сектор просто посеред Києва. Здебільшого тут живуть пенсіонери. Більшість мешканців тут виживають тільки за власну пенсію. Тутешні мешканці вчасно платять комуналку та не мають боргів. Але 4 липня район залишили без газу. Вимкнули близько 600 будинків. Якщо власники не відчиняли, то робітники газової служби перелазили через паркани приватних осель.

Більшості мешканців району газовики опломбували котли та колонки. У 140 осель газ не повернули взагалі. В більшості включили лише газові плити, запломбувавши котли та колонки для підігріву води.

Люди зібралися на віче та готуються до акцій протесту.

У чому ж причина конфлікту? І чому газ можуть перекрити чи не в кожній українській оселі? Виявляється, нове газове обладнання не погоджене з газовою службою. Проектні документи на газовідведення в районі писалися в 1970-х. Газові котли, колонки та плити, які були вписані в проектну документацію, з того часу кілька разів поміняли. Більшість людей ніколи не вважали за потрібне вносити зміни в старі папери. Тепер бюрократи потирають руки.

Але представники "Київгазу" заявили – підключать лише те обладнання, яке записане в проектній документації. І кажуть, що люди, мовляв, порушували умови 15 років. Раніше це нікого не обходило. Тепер одним рухом перекривши газ всім, власники мереж отримують право на поквартирні перевірки і виставляти велетенські рахунки.

Тепер людей змушують оформлювати дозвільні документи на кожен непогоджений газовий прилад. Для більшості місцевих ці документи коштують більше, ніж їхній дохід за півроку – від 3 до 23 тис. грн.

Уже завтра подібна операція може повторитися будь-де. Адже понад 20 років більшість українців встановлювали газові плити, колонки або котли через приватні фірми, послуги яких були втричі дешевші за державні.

Відтепер після будь-якого ремонту, аварії чи перевірки прилади можуть опломбувати, змушуючи платити не за газ, а за дорогоцінні папірці.

Станіслав Ясинський

У Києві 600 будинків відімкнули від газу через невписані в проектні документи прилади

У Києві 600 будинків відімкнули від газу через невписані в проектні документи прилади

Повʼязані теми:

Наступна публікація