У Мінцифри розповіли, на яку суму українські посадовці задекларували біткоїнів

У Мінцифри розповіли, на яку суму українські посадовці задекларували біткоїнів

Фото: УНІАН

За чотири роки в Україні побільшало держслужбовців, які декларують криптовалюту.

Українські посадовці задекларували за рік 46 351 біткоїнів на суму 75 мільярдів гривень. Загалом криптовалюту задекларувало 652 чиновника.

Про це повідомив у Telegram віцепрем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

"Або вони їх нафантазували, щоб потім виправдати свій кеш і відбілити гроші, або прогресивних і далекоглядних інвесторів у нас більше, аніж ми думали", - написав Федоров.

За інформацією Opendatabot, кількість посадовців, які декларують криптовалюту, зросла. Так, у 2016 році біткоїн задекларували 25 чиновників, вже у 2020-му — 652. Найбільше біткоїнів мають працівники місцевих рад, Міноборони та поліції.

Згідно з даними, найбільше криптовалюти у декларації вказав депутат Дніпровської міської ради В’ячеслав Мішалов - 18 тисяч біткоінів. Нардепи Олександр та Анатолій Урбанські, як зазначається, вже три роки перебувають у топі рейтинга, їхні статки не змінюються — 5 328 та 4 256 біткоінів, відповідно.

Депутат Одеської облради Володимир Кривошея вдруге декларує 3 493 криптовалюти і також є в топп’ятірці.

Фото: opendatabot.com

Зазначається, що криптовалюта в Україні не мають правового статусу, дослідити її походження неможливо. І це збільшує ризик фінансових зловживань

"Скажімо, заявлені біткоіни можуть бути в майбутньому використані для пояснення незаконних доходів. За правилами НАЗК у деклараціях криптовалюти позначають як нематеріальний актив", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков подав щорічну декларацію про доходи, передбачену для посадових осіб. За словами Авакова, його доходи в 2020 році склали 815 438 грн (у 2019 році — 1 341 511 грн). Його дружини, Інни Авакової — 4 609 580 грн (у 2019 році — 4 452 287 грн).

Як повідомлялося, прессекретарка президента Юлія Мендель у 2020 році заробила 684 тисячі гривень і придбала новий автомобіль Suzuki. Також речниця президента погасила кредит на квартиру у Києві площею 48,5 кв.м, придбану у 2018 році за 1 мільйон 215 тисяч гривень.

Українські чиновники розпочали подачу щорічної декларації про доходи — "Секретні матеріали"

Українські чиновники розпочали подачу щорічної декларації про доходи — "Секретні матеріали"

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Скандальне рішення КСУ
Наступна публікація