У МВФ кажуть, що Україна може отримати транш за новою програмою до кінця року

У МВФ кажуть, що Україна може отримати транш за новою програмою до кінця року

Фото: Національний банк України

Рішення залежить від ухвалення дербюджету-2019 та підвищення ціни на опалення.

Виконавча рада МВФ планує зібратися для ухвалення рішення про запуск нової програми Stand-by для України і, фактично, виділення першого траншу, до кінця нинішнього року.

Про це заявив у четвер, 15 листопада, директор прес-офісу МВФ Джеррі Райс під час брифінгу у Вашингтоні, пише Укрінформ.

"Зараз ми очікуємо, що засідання Виконавчої ради [Фонду] відбудеться пізніше у цьому році, після імплементації попередніх дій, які дозволять затвердити в парламенті бюджет на 2019 рік і збільшити тарифи на опалення згідно з досягнутою угодою", - зазначив представник МВФ.

Він також звернув увагу, що на минулому тижні Київ відвідала група експертів Фонду для проведення консультацій з українським урядом в контексті нової програми Stand-by.

"Від моменту оприлюднення заяви про досягнення угоди, змін не відбулося", - додав він, зазначивши, що йдеться про затвердження держбюджету і підвищення тарифів на газ з урахуванням ринкових змін і з одночасним субсидуванням населення з низькими доходами.

Нова програма МВФ для України щодо підтримки економічної політики stand-by (SBA) розрахована на 14 місяців. Вона прийде на зміну програмі розширеного фінансування, термін дії якої завершується навесні 2019-го. Офіційно нова програма ще не затверджена ні МВФ, ні Україною.

Нагадаємо, Україна не може отримати від МВФ черговий транш кредиту вже майже півтора року через те, що не втілила всі необхідні реформи, не ухвалила нові закони. Зокрема, була вимога щодо створення Антикорупційного суду - її виконали. Також узгодили болюче питання про підвищення вартості газу для населення - новий тариф почав діяти від 1 листопада. Тепер справа - за ухваленням держбюджету на 2019 рік.

Нова ціна на газ для населення залежить від перемов України з МВФ - урядовці

Нова ціна на газ для населення залежить від перемов України з МВФ - урядовці

Повʼязані теми:

Наступна публікація