У Нацбанку назвали причини зростання економіки України

У Нацбанку назвали причини зростання економіки України

Фото: Національний банк України

Зростання економіки має чотири причини.

Українська економіка у наступному році зросте вище попередніх прогнозів Міжнародного валютного фонду та Національного банку. Така тенденція має чотири причини.

Про це в інтерв'ю "Укрінформ" сказала перша заступниця голови Національного банку України Катерина Рожкова.

За її словами, перша причина підвищення темпів зростання - це результат макрофінансової стабільності. "Ми маємо тренд на чітке зниження інфляції, стабільний валютний ринок, довіру інвесторів і населення до фінансової системи України", - каже вона.

Інший позитивний момент, за словами Рожкової, - це очищення банківського сектору, схем виведення капіталів в Україні.

Третя причина - це макроекономічна ситуація загалом. "Ми бачили, що ціни на наш експорт в силу цілого ряду чинників йшли вгору, тоді як ціна на газ знижувалася – а ми імпортуємо газ – і це також зіграло на нашу користь", - пояснила заступниця голови НБУ.

Останній фактор - це рекордний врожай, який Україна отримала у нинішньому році. "Коли ми робили прогноз на 2019 рік та наступні, наші спеціалісти говорили, що не буває два роки поспіль рекордного врожаю, і що тенденція обов'язково піде на спад. Але сталося неочікуване, і це плюс, який відіграв свою роль", - додала вона.

Як повідомлялося раніше, за підсумками 2019 року економіка України зросте на 3%. Це на 0,3% вище за попередній прогноз, який становив 2,7%. Такі оновлені дані Міжнародного валютного фонду. Водночас прогноз на 2020 рік залишився стабільним - 3%. Інфляція в Україні цього року становитиме 7%, наступного - 5,6%. 

Про що свідчить зміцнення гривні - економіст та викладач макроекономіки Михайло Кухар

Про що свідчить зміцнення гривні - економіст та викладач макроекономіки Михайло Кухар

Повʼязані теми:

Наступна публікація