У Нацбанку пояснили причини зростання інфляції в Україні

У Нацбанку пояснили причини зростання інфляції в Україні

Фото: УНІАН

Показник за місяць зріс на 1,7%.

За підсумками жовтня споживча інфляція в Україні зросла до 9,5%. Ще у вересні показник становив 8,9%. У місячному вимірі ціни зросли на 1,7%.

Такі дані наводить Державна служба статистики.

"Як і очікувалося, фундаментальний інфляційний тиск залишився значним, що пов'язано зі збільшенням витрат, у тому числі на оплату праці, та стійким внутрішнім попитом. Також очікувано посилився вплив на внутрішні ціни унаслідок підвищення світових цін на енергоресурси та зернові", - констатують у Нацбанку.

Базова інфляція в жовтні прискорилася незначно – до 8,8% р/р. Показник також відповідав прогнозу НБУ.

"Динаміку цього показника зумовило, перш за все, зростання цін на послуги під впливом подальшого зростання виробничих витрат, зокрема на оплату праці, а також тиску з боку споживчого попиту. Так, прискорилося зростання вартості послуг перукарень, кабельного телебачення, окремих послуг з ремонту та утримання житла, мобільного зв’язку тощо", - зазначили в НБУ.

Ціни на непродовольчі товари в жовтні були майже стабільними. Подорожчали окремі товари тривалого споживання та користування - будівельні матеріали, побутова хімія, ювелірні вироби тощо. Це зростання цін було нівельоване здешевленням інших товарних позицій з цієї ж категорії (зокрема, телевізорів та мобільних телефонів).

"Динаміка цін на продукти харчування з високим ступенем обробки також практично не змінилася в жовтні. З одного боку, через подорожчання борошна прискорилося зростання цін на макаронні, кондитерські, здобні вироби. З іншого – уповільнилися темпи подорожчання м’ясних і молочних продуктів", - повідомили в Нацбанку.

В Україні збереглося падіння цін на фрукти завдяки гарному врожаю, передусім яблук. Ціни на тепличні овочі зростали, проте не настільки інтенсивно, як прогнозували. Усе – завдяки збільшенню пропозицій тепличних господарств. Проте зросли ціни на овочі борщового набору, бо протягом першої половини жовтня все ще спостерігався їхній дефіцит на ринку через більш пізній збір урожаю.

Також минулого місяця зростали ціни на алкоголь, проїзд у автодорожньому та залізничному транспорті.

Зростання цін на паливо прогнозовано прискорилося (до 24,5% р/р) на тлі стрімкого зростання світових цін на нафту та послаблення обмінного курсу гривні у попередні періоди.

"Зважаючи на опубліковані дані, Національний банк вважає ризики для прогнозу інфляції, оприлюднені в Інфляційному звіті за жовтень 2018 року, збалансованими та відповідно очікує, що на тлі підвищення адміністративно-регульованих цін і тарифів інфляція досягне 10,1% р/р на кінець 2018 року. У середньостроковій перспективі передбачається поступове зниження інфляції до цільового рівня в 5,0% р/р (плюс/мінус 1%)", - зазначили в НБУ.

Тим часом голова Ради НБУ назвав чинники, які негативно вплинуть на інфляцію в листопаді.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація