У Нацбанку пояснили, що відбувається з гривнею на валютному ринку

У Нацбанку пояснили, що відбувається з гривнею на валютному ринку

Фото: УНІАН

Регулятор констатує зміцнення національної валюти.

Протягом останніх тижнів гривня активно зміцнюється в офіційних курсах Нацбанку, а долар і євро відповідно дешевшають. У НБУ це пояснили тим, що після свят зросли надходження валюти.

"Зміцнення курсу гривні, яке спостерігається останніми тижнями, свідчить, що місце несприятливих сезонних чинників, які домінували у грудні-січні і зумовлювали тимчасовий девальваційний тиск на курс гривні, вже посіли більш сприятливі фактори, під впливом яких від кінця січня на міжбанківському ринку зростала пропозиція валюти з боку клієнтів за зниження попиту на неї", - сказав заступник голови НБУ Олег Чурій.

Він назвав основні причини, завдяки чому гривня зміцніла.

"По-перше, збільшилися надходження валюти від нерезидентів, що беруть участь в аукціонах Міністерства фінансів з розміщення ОВДП у гривні. Від початку року обсяг гривневих ОВДП у портфелі нерезидентів зріс більш ніж удвічі – від 5,1 млрд грн до 12 млрд грн. По-друге, відновлюється пропозиція валюти з боку аграрних підприємств після її сезонного зниження у січні. По-третє, високій пропозиції валюти сприяло збереження сприятливої зовнішньої кон’юнктури для металургійної галузі. Крім того, на стан валютного ринку вплинуло покращення девальваційних очікувань та збільшення пропозиції валюти з боку клієнтів на готівковому сегменті валютного ринку з другої половини січня внаслідок поступового зміцнення курсу гривні. Зокрема, обсяг чистої пропозиції валюти на готівковому ринку зріс у січні до 257 млн доларів США, що є найбільшим обсягом за місяць від липня 2017 року", - пояснив Чурій.

Злети та падіння гривні на валютному ринку в НБУ вважають "природніми".

"Національний банк підкреслює, що після переходу України на плаваючий обмінний курс гривні у 2015 році такі зміни динаміки курсу є природніми для валютного ринку України, якому властива певна сезонність. Попередні роки свідчать, що дія тимчасових несприятливих факторів на початку року зазвичай нівелюється протягом решти року, що ми вже маємо можливість спостерігати зараз", - сказав Чурій.

Нагадаємо, сьогодні, 14 лютого, курс долара США становить 26,69 грн, євро 32,92 грн. У держбюджеті-2018 заклали курс 29,3 грн за долар, торік закладали 27,2 грн.

Уряд озвучив такі валютні прогнози: обмінний курс гривні (в середньому за рік) 2018-го року становитиме 29,3 грн за долар, 2019-го року - 30,5 грн за долар, 2020-го року - 31 грн за долар.

Історичні антирекорди гривні стосовно іноземних валют в офіційних курсах НБУ: долар США 26 лютого 2015-го сягнув найвищого показника в 30,01 грн, євро встановив свій рекорд 26 січня 2018 року - 35,66 грн.

Повʼязані теми:

Наступна публікація