У Нацбанку заявили, що Україні потрібна нова програма кредитування від МВФ

У Нацбанку заявили, що Україні потрібна нова програма кредитування від МВФ

Фото: Національний банк України

НБУ ініціюватиме проведення нових переговорів з фондом.

Найближчими роками Україні доведеться віддавати значні борги за раніше отриманими кредитами. Брати гроші ніде, тому потрібно вести переговори з Міжнародним валютним фондом про нову програму, адже нинішня завершиться через рік.

"Ми не починали ще переговори з МВФ щодо нової програми співпраці, але вже думаємо, коли це можливо. На нараді з Мінфіном ми будемо ініціювати такі переговори з Міжнародним валютним фондом", - сказав виконувач обов'язків голови правління Нацбанку Яків Смолій, якого цитує УНІАН.

Пікові виплати з обслуговування зовнішнього боргу України припадають на 2019-2020 роки, а чинна програма з МВФ закінчується в першому кварталі 2019-го. Уряд і НБУ протягом 2018-2020 років повинні здійснити зовнішні виплати на загальну суму 16 млрд доларів.

Нагадаємо, нинішня чотирирічна програма розширеного фінансування EFF від МВФ на загальну суму 17,5 млрд доларів почала діяти від березня 2015-го. За останні роки України отримала чотири транші на загальну суму 8,7 млрд доларів. Останній із них – торік навесні. Про це пише "Інтерфакс-Україна".

У рамках перегляду програми співпраці який відкриває шлях для отримання п'ятого траншу, МВФ іще продовжує вивчати ухвалений Верховною Радою закон про пенсійну реформу. Крім цього, Україна ще має затвердити законодавство про створення Антикорупційного суду, реформувати процес приватизації держпідприємств, щоб він був прозорим і ґрунтувався на ринкових механізмах, а також здійснити коригування внутрішніх тарифів на газ відповідно до раніше затвердженої формули.

Раніше Нацбанк повідомляв, що 2018-го очікує надходження двох траншів МВФ на загальну суму 3-3,5 млрд доларів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація