У "Нафтогазі" підрахували мільярдні збитки для України від газових контрактів 2009-го

У "Нафтогазі" підрахували мільярдні збитки для України від газових контрактів 2009-го

Фото: ТСН.ua

Вони становили 61 тисячу гривень на одну українську сім'ю.

НАК "Нафтогаз України" оцінив збитки для України від газових контрактів 2009 року у 32 млрд доларів.

Про це на прес-конференції в п'ятницю, 18 січня, повідомив голова правління НАК Андрій Коболєв.

За його словами, до 2014 року Україна безповоротно втратила 32,1 млрд доларів. "Ця цифра складається з переплат, штрафів та інших компонентів, які є наслідком контрактів 2009 року. Це становить 61 тис. грн на сім'ю", – пояснив Коболєв.

Він наголосив, що збитки могли бути ще більшими, якби не перемога проти "Газпрому" в Стокгольмському арбітражі, де "вдалося врятувати 94,7 млрд доларів, або 177 тис. грн на сім'ю".

Крім того, за словами Коболєва, завищена ціна на газ зробила Україну "заручницею політичної знижки від Росії". А це, у свою чергу, призвело до Харківських угод 2010 року щодо продовження базування Чорноморського флоту і знижки 2013 року – в обмін на відмову від євроінтеграції.

Нагадаємо, на засіданні уряду прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що контракт з правлінням НАК "Нафтогаз України" припинить свою дію з 22 березня 2019 року. Після цього планують укласти інший, який передбачатиме нові "нормальні" зарплати для керівництва компанії.

Голова НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв вважає, що наміри уряду призупинити контракт з правлінням компанії та переглянути заробітні плати "є не логічними". На його думку, це може вплинути на перемовини з "Газпромом" щодо транзиту.

Наглядова рада "Нафтогазу" преміювала своїх працівників на півмільярда гривень

Наглядова рада "Нафтогазу" преміювала своїх працівників на півмільярда гривень

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація