У "Нафтогазі" пояснили, чим компанії загрожує звільнення незалежних членів наглядової ради

У "Нафтогазі" пояснили, чим компанії загрожує звільнення незалежних членів наглядової ради

У "Нафтогазі" пояснили, чим компанії загрожує звільнення незалежних членів наглядової ради

Наглядова рада "Нафтогазу" на початку своєї діяльності / Фото: Нафтогаз України

Про можливе звільнення заявили двоє британців.

Із наглядової ради НАК "Нафтогаз України" можуть звільнитися двоє незалежних членів – британці Пол Уорвік і Маркус Річардс. Вони переконують, що галузь паралізована, бо Кабмін не хоче продовжувати реформи. Водночас керівник "Нафтогазу" Андрій Коболєв говорить, що звільнення британців може фінансово вдарити по компанії.

Загроза британців піти у відставку безпосередньо пов'язана з планами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана збільшити кількісний склад наглядової ради "Нафтогазу" представниками зі своєї орбіти впливу, і тим самим "розмити" більшість голосів, зосереджене навколо Коболєва. Про це пише "Економічна правда". Своєї мети глава уряду планував досягти 20 вересня, коли повинно було визначитися прізвище нового члена наглядової ради, але анонсована британцями відставка може спровокувати перенесення цього плану.

Коболєв говорить, що відставка незалежних членів наглядової ради створює ризики для подальшого отримання холдингом дешевого кредитного ресурсу від міжнародних банків, для збереження транзиту газу через територію України після закінчення чинного контракту з "Газпромом", а також ставить під загрозу виконання планів щодо нарощування видобутку газу до 2020 року. Про це пише УНІАН.

"Основними ризиками є нездатність компанії, а, можливо, і уряду, залучати гроші в міжнародних банках. По-друге, така ситуація несе істотний негативний вплив щодо планів "Нафтогазу" з відокремлення оператора газотранспортної системи для того, щоб зберегти транзит територією України. Третій важливий аспект - це вплив на обсяги видобутку газу. Це може поставити програму "20/20" під загрозу", - сказав глава компанії.

Заступник голови правління, фінансовий директор "Нафтогазу" Сергій Коновець уточнив, що Кабмін брав на себе зобов'язання проводити корпоративну реформу і дотримуватися стандартів корпоративного управління в той час, коли ЄБРР і Всесвітній банк підписували з держхолдингом і урядом гарантійну та кредитну угоду, згідно з якою держхолдинг отримав доступ до дешевих кредитних ресурсів для імпорту газу з ЄС.

"Наслідком зупинки нашого співробітництва з ЄБРР є зменшення нашого доступу до найдешевших кредитних ресурсів у сумі 300 мільйонів доларів (це кредитна лінія від ЄБРР) і 500 мільйонів доларів - це Світовий банк... Якщо ці банки припинять з нами співпрацю, я не впевнений, що "Нафтогаз" зможе залучати фінансові ресурси в тому розмірі, які нам дають ці фінансові інститути", - зазначив Коболєв, додавши, що вартість цих кредитів становила близько 1%.

Якщо наглядова рада з необхідними повноваженнями не працюватиме, то є величезні ризики політичного втручання в роботу "Нафтогазу".

"Без наглядової ради, єдиний орган, який може приймати такі рішення, як затвердження певних транзакцій, наприклад, на суму понад 0,5 мільярда гривень - це все зараз переходить на Кабінет міністрів", - сказав Коболєв і додав, що уряду буде складно розібратися в усіх тонкощах роботи дочірніх компаній "Нафтогазу" та їхніх угод.

Коболєв також переконаний, що уряд має розширити повноваження наглядової ради "Нафтогазу" для ефективної роботи її нового складу. Кабмін повинен передати наглядовій раді повноваження щодо затвердження найважливіших документів і призначення топ-менеджерів держхолдингу для того, щоб новий склад цієї ради міг ефективно виконувати свої функції.

Тим часом Гройсман натякнув "Нафтогазу" на зловживання монополізмом. Він вважає, що компанія повинна бути демонополізована, а до цього повинна утриматися від спроб впливу на ціни.

"Монополії завжди намагаються використовувати своє становище, щоб необгрунтовано підвищувати ціни, підвищувати витрати. Я не допущу, щоб будь-яка монополія необґрунтовано хоча б якось наближалася до коректування цін на газ в нашій країні", - сказав прем'єр.

Гройсман закликав продовжити реформу "Нафтогазу" і провести анбандлінг НАК, розділивши транспортування і зберігання, видобуток і продаж газу, щоб демонополізувати "монополіста, який сьогодні може диктувати сьогодні будь-які правила на нафтогазовому ринку. Я гарантую, що на нафтогазовому ринку будуть прискорені реформи так, щоб "Нафтогаз" був сучасною якісною компанією, в якій впроваджені належні принципи корпоративного управління, а не єдиним монополістом в країні".

Глава уряду обіцяє оновити наглядову раду "Нафтогазу".

"Ми оновимо наглядову раду, зробимо це разом з нашими міжнародними партнерами публічно, щоб привернути до наглядової ради максимально якісні кадри для продовження цієї надважливої та системної реформи", - запевнив Гройсман.

Нагадаємо, 19 вересня незалежні члени наглядової ради НАК "Нафтогаз України" Пол Ворвік та Маркус Річардс вирішили піти у відставку. Чарльз Проктор на початку вересня повідомив, що залишить компанію 30 вересня. 3 квітня Юлія Ковалів написала заяву про припинення своїх повноважень як члена наглядової ради компанії за власним бажанням.

Загалом до наглядової ради "Нафтогазу" входило п'ять членів: екс-міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, Юлія Ковалів та іноземці Пол Ворвік, Чарльз Проктор і Маркус Річардс.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація