У "Нафтогазі" пояснили, чому "Газпром" затягує час подачею нового позову в Стокгольмі

У "Нафтогазі" пояснили, чому "Газпром" затягує час подачею нового позову в Стокгольмі

Фото: Політична карикатура Євгенії Олійник/Радіо Свобода

Росіяни хочуть зберегти старі контрактні умови, хоча за попередніми рішеннями арбітражу це вже неможливо.

Стокгольмський арбітраж об’єднав позови українського "Нафтогазу" і російського "Газпрому" в межах розгляду нової справи щодо умов транзиту газу територією України. Про це повідомив у соціальних мережах комерційний директор вітчизняного підприємства Юрій Вітренко.

Новий арбітраж проти Газпрому Стокгольмський арбітраж дійсно об’єднав позови сторін в рамках нового арбітражного...

Опубліковано Юрієм Витренком Понеділок, 12 листопад 2018 р.

За його словами, росіяни хочуть повернути старі контракти, тоді як "Нафтогаз" добивається перегляду тарифу на транзит у поточному і наступному роках. Вітренко пояснив, що всі формальні вимоги щодо такого запиту дотримано, тому він розраховує на успішне завершення цієї справи в Стокгольмі.

Українську газотранспортну систему взяли під посилену охорону через конфлікт із "Газпромом"

Українську газотранспортну систему взяли під посилену охорону через конфлікт із "Газпромом"

Також українське підприємство добивається компенсації збитків через невиконання "Газпромом" зобов’язань, визначених попереднім арбітражним рішенням. "Нафтогаз" хоче, щоби росіяни сплатили різницю між ціною на газ, котра випливала зі зміненої судом формули, та вартістю палива, котре Україна була змушена купувати з Європи. "Загальна сума цих вимог з нашого боку вже перевищує 12 млрд. дол. (включно з відсотками). Ми довели нашу спроможність вигравати у "Газпрому" мільярди доларів в арбітражі, тому ми впевнені в обґрунтованості наших позовних вимог", - наголосив комерційний директор "Нафтогазу".

Крім того, Вітренко акцентував увагу на тому, що "новий арбітражний процес ніяк не відміняє обов’язок "Газпрому" заплатити нам 2,6 млрд. дол. за рішенням попереднього арбітражу (2,1 млрд. дол. ми вже стягнули і останні місяці стягуємо по 9 млн. дол.)". Він наголосив, що перспективи позовні вимоги росіян не мають "через простий принцип, що арбітраж не може виносити рішення по питаннях, які вже розглядалися в попередньому арбітражі". А витрату коштів на судовий розгляд Вітренко схильний пояснювати надією на зміну керівництва в Україні.

"Моє особисте пояснення - вірогідно, що вони просто чекають на нових представників "Нафтогазу". Щоб з ними домовлятися про "повернення балансу у відносинах між компаніями". Нагадаю, що цей баланс полягав у тому, що з України щорічно викачувалися мільярди до "Газпрому", а тепер "Газпром" вимушений платити "Нафтогазу" за транзит на 700 млн дол більше, ніж "Нафтогаз" витрачає на весь імпортований газ", - зауважив комерційний директор українського підприємства.

Фото: Facebook / Юрій Вітренко

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація