У "Нафтогазі" розповіли подробиці нового арбітражного позову до "Газпрому" на 11,8 млрд доларів

У "Нафтогазі" розповіли подробиці нового арбітражного позову до "Газпрому" на 11,8 млрд доларів

Фото: Нафтогаз України

До суми позову також закладена компенсацію збитку у разі, якщо транзит через Україну не продовжиться.

Компанія ”Нафтогаз" в новому арбітражному позові до російського "Газпрому" вимагає переглянути транзитний тариф, за яким Україна недоотримала 11,8 млрд доларів.

Про це написав у фейсбуці виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"Тепер щодо наших позовних вимог у новому арбітражі. Перше і найголовніше, ми вимагаємо переглянути транзитний тариф. Наше право вимагати перегляд тарифу передбачено в самому контракті", - написав він.

Вітренко пояснив, що попередній арбітраж не розглядав питання перегляду тарифу, оскільки запит "Нафтогазу", відправлений "Газпрому" влітку 2009 року, не відповідав формальним вимогам. Тому нацкомпанія вимагає переглянути ці умови за період з 13 березня 2018 року до закінчення дії контракту (1 січня 2020 року).

"Ми розрахували такий тариф разом з авторитетними незалежними експертами. Він визначається для кожної точки входу і виходу з української ГТС (так передбачають європейські норми). Але, оскільки "Газпром" відмовився застосовувати нові тарифи, то зараз логічно говорити вже про компенсацію за те, що переглянутий тариф не був застосований", - пояснив Вітренко.

"Фактично, йдеться про різницю між тим, що ми отримали за транзит, і повинні отримати за переглянутими тарифами. Така різниця становить 11,8 млрд доларів (плюс відсотки). Саме таку суму ми і вимагаємо як компенсацію", - додав він.

Як додав Вітренко, до цієї суми "Нафтогаз" також заклав компенсацію збитку у разі, якщо транзит через Україну не продовжиться. Значну частину суми становить прискорена амортизація, оскільки тоді газотранспортна система використовуватиметься лише два роки замість 30 років, зазначених у контракті.

Якщо ж транзит буде продовжено, то позовні вимоги будуть переглянуті в бік зменшення, але в якому обсязі - поки що невідомо, зазначив топменеджер НАК.

Більш детально про Заяву про захист та зустрічні позовні вимоги, яку Нафтогаз направив в Стокгольмський арбітраж. Це...

Опубліковано Yuriy Vitrenko Понеділок, 4 листопада 2019 р.

Нагадаємо, 28 жовтня у Брюсселі завершився черговий раунд переговорів між Україною, Росією та ЄС про транзит газу. Віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчовіч заявив, що розчарований результатами тристоронніх переговорів.

На початку травня Росія почала переговори з Україною щодо подовження транзиту газу. На думку очільника "Нафтогазу" Андрія Коболєва, "Газпром" не встигне побудувати і запустити обхідні газопроводи до кінця дії контракту, водночас, на відміну від 2009 року, Росія не може перекрити Україні газ. 

Детальніше про перспективи збереження транзиту газа Україною читайте в інтерв'ю Коболєва за посиланням.

Данія таки дозволила Росії добудувати газогін в обхід України

Данія таки дозволила Росії добудувати газогін в обхід України

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація