У "Нафтогазі" розповіли, що гальмує реформи в компанії та на ринку вцілому

У "Нафтогазі" розповіли, що гальмує реформи в компанії та на ринку вцілому

Фото: Getty Images

Міжнародні кредитори та організації вказали на затримку реформи урядом.

Міжнародні експерти констатують, що в Україні фактично не проводиться реформа корпоративного управління НАК "Нафтогаз України", а також є проблеми з виконанням урядом зобов'язань щодо реформи нафтогазового ринку.

"Ситуація з реформою "Нафтогазу" та ринку газу - це не питання персоналій і навіть не питання різних ідеологій. Є зрозумілий перелік дій для лібералізації ринку, який пройшли інші країни Європи. Цілі цього підходу - надійне постачання енергії, конкуренція за споживача, стимулювання обґрунтованих інвестицій у видобуток та транспортування газу. Ми підтримуємо цей шлях, його ж підтримують міжнародні кредитори і донори України. Може скластися враження, що вони підтримують нас, але насправді це лише послідовний рух в одному напрямку. Коли їм здається, що ми відхиляємося від цього шляху - нас так само критикують і нам так само доводиться пояснювати свої дії", - зазначають у "Нафтогазі".

В уряді також налаштовані на продовження реформи та співпраці з міжнародними партнерами в цьому питанні.

Головний комерційний директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко виділяє чотири основні проблеми та питання, вирішення яких залежать від Кабміну:

1. Європейський банк реконструкції і розвитку (дає "Нафтогазу" кредити на закупівлю газу в європейських постачальників) зазначає, що обіцяна урядом реформа корпоративного управління по суті не проводиться. Незалежні члени Наглядової ради НАК, які були призначені самим урядом наглядати за "Нафтогазом", звільнилися саме через це.

2. Енергетичне Співтовариство зі Світовим банком наголошують, що обіцяна урядом реформа ринку газу по суті не проводиться. Мало того, Енергетичне Співтовариство розпочало формальну процедуру покарання за невиконання урядом міжнародних зобов'язань України щодо цього. Енергетичне Співтовариство зі Світовим банком запропонували уряду конкретний текст постанови, який має виправити ситуацію.

3. Енергетичне Співтовариство звертає увагу на те, що уряд робить кроки у неправильному напрямку щодо "анбандлінгу" і залучення міжнародного партнера для управління газотранспортною системою.

4. У МВФ кажуть, що уряд не виконує взяте на себе зобов'язання проводити автоматичний розрахунок ціни на газ (двічі на рік) для потреб населення відповідно до зміни ринкових цін.

Ситуація з реформою Нафтогазу та ринку газу - це не питання персоналій і навіть не питання різних ідеологій. Є зрозумі...

Опубліковано Нафтогаз України - Naftogaz 25 вересня 2017 р.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв реформи в "Нафтогазі" після заяв незалежних членів наглядової ради про відставку.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація