У "Нафтогазі" розповіли, які вигоди для себе "вибиває" "Газпром" під час переговорів

У "Нафтогазі" розповіли, які вигоди для себе "вибиває" "Газпром" під час переговорів

Фото: УНІАН

Київ не готовий розглядати питання мирової угоди разом із умовами майбутнього транзиту газу.

Учорашні газові переговори України, Росії та Єврокомісії в "Нафтогазі" результативними не вважають.

"Проект "Північний потік-2" є настільки політизованим, що для прикриття його будівництва Росії знадобилась димова завіса. Такою завісою росіяни намагаються зробити тристоронній формат. Вчорашню зустріч, через неконструктивну позицію російської сторони, неможливо вважати результативними переговорами. Мовляв, ми цивілізовано домовляємось, пропонуємо Україні "мирову угоду", тож перепон для будівництва не має бути. Не кажучи вже про те, що мирова угода – лише спроба ревізувати невигідні для РФ рішення Стокгольму, вся нинішня політика Москви в енергетичній сфері зводиться до мантри "дайте нам добудувати трубу, а там подивимся", - наголосили в "Нафтогазі".

Ані Україну, ані ЄС такий підхід не влаштовує.

"Газпромівці роблять і будуть робити все для затягування переговорів щодо контракту на транзит. Такі дії мають на меті лише одне – створити часовий плацдарм для запуску "Північного потоку-2" та дочекатись виборів в Україні, які можуть змінити політичний курс країни", - вважають у "Нафтогазі".

"І зараз, коли "Газпром" програв і хоче говорити про мирову угоду, це просто трата часу. Наша позиція: ми можемо розглянути ваші пропозиції про мирову, але вони точно не повинні заважати переговорам щодо нового контракту, і ми точно не готові це робити в тристоронньому форматі, втрачаючи час наших партнерів, і даючи можливість говорити, що ми про щось домовляємося, поки вони будуть готувати плацдарм для "Північного потоку-2", - зазначив керівник "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

За його словами, на переговорах фактично погодили з представниками Європейської комісії підхід, що новий контракт повинен регулюватись європейським правом.

"Без його застосування на українському ринку газу будь-який контракт з "Газпромом" просто не має сенсу. Дуже важливо донести європейським партнерам і всьому світу, що цей процес не можна вважати індульгенцією для будівництва "Північного потоку-2", - зазначив Коболєв.

Тим часом "Нафтогаз" почав новий арбітражний процес проти "Газпрому" на 11,6 мільярда доларів.

Українці можуть залишитись без питної води через ціну на газ

Українці можуть залишитись без питної води через ціну на газ

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація