У "Нафтогазі" заявили про початок переговорів РФ з Україною щодо транзиту газу

У "Нафтогазі" заявили про початок переговорів РФ з Україною щодо транзиту газу

Фото: УНІАН

Коболєв детально пояснив нинішню ситуацію та спрогнозував дії Кремля.

Росія почала переговори з Україною щодо подовження транзиту газу після проведення виборів президента.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

"Як ми і очікували, Москва почала переговори щодо подовження транзиту газу одразу після завершення виборів в Україні. Цей раунд провів російський президент із далекого Пекіна. Про потребу Росії у транзиті і готовність "Газпрому" укладати контракт на стандартних європейських умовах, звісно, не було жодного слова. Було про те, як Україна замерзне", - наголосив він.

На думку очільника "Нафтогазу", "Газпром" не встигне побудувати і запустити обхідні газопроводи до кінця дії контракту, водночас, на відміну від 2009 року, Росія не може перекрити Україні газ.

"Газпром" винен гроші "Нафтогазу", а не навпаки. Україна впровадила у себе законодавство ЄС, яке встановлює чіткі правила і вимоги користування газовою інфраструктурою. Власне, ані у "Газпрому", ані у "Нафтогазу" значного поля для маневру немає", - зазначив Коболєв, назвавши заяви Путіна "артпідготовкою перед наступними тристоронніми перемовинами у травні".

Коментуючи питання ціни на газ, глава "Нафтогазу" розповів, що зараз "Нафтогаз" і приватні імпортери мають вибір серед кількох десятків найбільших європейських газових трейдерів.

"Більшість із компаній, з якими ми працюємо, і досі частково державні. Жоден з наших постачальників не має частки понад 30%. Ціна, яку Росія пропонувала Медведчуку, є вищою за ту, за якою ми купували у європейських постачальників. Крім того, вона була на 47% вищою за ціну, яку визначив як справедливу для нас Стокгольмський арбітраж", - зауважив він.

Окремо Коболєв пояснив, що через дію на газовому ринку "кордону СРСР" Україна не може використовувати "віртуальний реверс", коли обсяги газу не перетинають кордон, а просто заміщуються зустрічні потоки, як це працює в ЄС.

"У нашому випадку обсяги транспортуються фізично з України до ЄС і у зворотному напрямі. Росія "забула", що це більше не їхня територія і час піти з нашого західного кордону. "Газпром" виставляє на інтерконекторах з ЄС свої умови та ігнорує законодавство як ЄС, так і України. Через це ми не можемо об’єднати наш газовий ринок із ЄС, отримати нижчі ціни та додаткові замовлення для нашої ГТС і підземних сховищ", - додав він.

За словами глави "Нафтогазу", саме тому є важливим, щоби новий контракт на транзит був укладений за європейськими правилами, які віднедавна діють в Україні, що дозволить "перенести точки передачі газу на східний кордон" – тобто, запропонувати потужності української ГТС іншим транзитерам газу. Зокрема, у компанії не виключають можливості співпраці з продавцями газу з Середньої Азії чи європейськими клієнтами "Газпрому", або навіть іншими російськими виробниками.

"Цього росіяни будуть уникати усіма способами. Звичайно, очікуємо і масовану інформаційну атаку. Проти європейських правил і за подовження чинних контрактів у старій версії, до виправлення в Арбітражі. Проти прозорого ринку і конкуренції, за фейкові знижки, вимолені в Кремлі українськими політиками. Проти стягнення нами $2,8 млрд з "Газпрому". Проти наступного арбітражу, де ми вимагаємо близько $12 млрд. Проти санкцій щодо "Північного потоку-2" та залучення антимонопольного органу ЄС до боротьби з маніпуляціями "Газпрому" на європейському газовому ринку", - спрогнозував він.

До того ж Коболєв запевнив, що спільно з українським урядом та західними партнерами "Нафтогаз" працює над тим, щоб до українських сховищ було закачано додатково близько 3 млрд куб. м газу, щоб взимку в українських оселях було тепло, "навіть якщо "Газпром" робитиме чергову кризу".

Ну що ж, як ми і очікували, Москва почала переговори щодо продовження транзиту газу одразу після завершення виборів в...

Опубликовано Andriy Kobolyev Четверг, 2 мая 2019 г.

Нагадаємо, раніше на переговорах у Брюсселі Україна та Росія під пильним наглядом Європейської комісії намагались домовитися про новий контракт — на транзит газу до Європи. Чинний контракт спливає 31 грудня 2019 року. Без нового договору Україна ризикує вже наступного року втратити три мільярди доларів, які заробляє на перекачуванні блакитного палива з Росії в ЄС.

Стало відомо, що російська компанія "Газпром" пропонувала подовжити газові контракти з українським "Нафтогазом" після 2019 року навіть без проведення експертних консультацій. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін висловив обурення з цього приводу. "Наше законодавство - європейське. Нові газові контракти мають базуватися на європейських правилах. Крапка", - заявив він.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація