У НБУ спрогнозували, як карантинні заходи позначаться на банках

У НБУ спрогнозували, як карантинні заходи позначаться на банках

Фото: Національний банк України

На період карантину в Україні працюють близько 75% відділень банків.

Українська банківська система в умовах карантину через новий коронавірус COVID-19 працює в стабільному режимі, шоків для діяльності банків не очікується.

Про це йшлося під час онлайн-відеозустрічі членів правління НБУ з членами Американської торговельної палати в Україні.

"Ми не очікуємо шоків для банків: ані негативного впливу на їхній капітал, ані на їхню ліквідність. Адже НБУ дозволив банкам не вважати дефолтними кредити, що будуть реструктуризовані під час кредитних канікул. Тому під ці кредити непотрібно формувати додаткові резерви. До того ж, не всі галузі постраждали від карантину. Деякі з них, наприклад, сільське господарство чи будівництво, працюють і потребують обігових кошів. Це дасть змогу банкам продовжити кредитувати зараз, а також після карантину, коли економіка почне відновлюватись. Загалом, НБУ зараз гнучко підходить до регулювання банків. Низку вимог послаблено, ще низку зовсім відтерміновано на час карантину", - зазначили в Нацбанку.

Раніше повідомлялося, що на період карантину в Україні працюють близько 75% відділень банків та 95% банкоматів.

Нагадаємо, попередні прогнози передбачали, що 2020 року економіка України зросте на 3,5-5%, інфляція становитиме 5% (плюс/мінус 1%), а долар коштуватиме 27-28 грн. 29 березня Кабмін затвердив нові макроекономічні прогнози на 2020 рік: ВВП - мінус 4,8%, середньорічний курс долара США - 29,5 грн (плюс 1,5-2 грн), інфляція – 8,7% (плюс 3,1%), безробіття – 9,4% (плюс 1,3%), середня зарплата – 11 тис. грн (без змін). Водночас в Офісі президента спрогнозували, що 2020 року економіка України впаде мінімум на 5%.

Через світову фінансову кризу, спричинену наслідками активного поширення нового коронавірусу COVID-19, експерти прогнозують падіння економік, зокрема й української. Оновлений базовий прогноз компанії Dragon Capital на 2020 рік передбачає падіння ВВП України на 4% та девальвацію гривні до 30 грн за долар на кінець року - за умови, що карантинні заходи триватимуть до травня (середній курс очікується на рівні 29 грн/долар, тобто девальвація складатиме близько 11% до минулорічного курсу). За менш оптимістичним прогнозом, якщо карантин буде продовжено на довший термін, ВВП може впасти на 9%, а гривня здешевшає до 35 грн/долар. За таких умов варто очікувати й зростання безробіття. Світовий банк прогнозує падіння ВВП України на 3,5% у 2020 році. Також через пандемію коронавірусу 65% українських компаній не зможуть виконати свої річні бізнес-плани

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація