У посольстві США відреагували на рішення суду про незаконність націоналізації  "ПриватБанку"

У посольстві США відреагували на рішення суду про незаконність націоналізації  "ПриватБанку"

Фото: Pexels

Міжнародні партнери уважно стежитимуть за розвитком подій, наголосили у диппредставництві.

Посольство США в Україні опублікувало офіційну заяву з приводу рішення Окружного адмінсуду Києва про визнання незаконною націоналізацію "ПриватБанку".

Дипломати наголосили, що підтримували рішення уряду України та НБУ про націоналізацію заради стабілізації фінансової системи.

"І хоча для цього необхідно було влити близько 160 млрд  грн коштів українських платників податків для відновлення платоспроможності банку, це забезпечило довгострокову життєздатність ПриватБанку, захистило гроші мільйонів українських громадян і зміцнило економічне здоров’я країни", - йдеться у повідомленні.

У посольстві додали, що схвалюють і реформу корпоративного управління "ПриватБанку" на чолі з незалежною наглядовою радою і трансформацію її бізнес-моделі.  

"Важливо, що влада продовжує свої зусилля щодо відшкодування збитків від колишніх власників та пов’язаних сторін збанкрутілих банків. Міжнародні партнери України будуть уважно стежити за розвитком подій у цій сфері", - підсумували у посольстві США.

Нагадаємо, 18 квітня  Окружний адміністративний суд Києва ухвалив рішення про незаконність націоналізації "ПриватБанку" через порушення процедури, яка визначена на законодавчому рівні. На думку судді, рішення не просто суперечить чинному на той момент законодавству, але й були порушені норми Конституції України і міжнародні стандарти. Таким чином акціонери не могли "мирно володіти належним їм майном".

Справа надійшла до Окружного адмінсуду Києва ще в червні 2017 року.  Кількарічний розгляд позову в суді пояснили загальним навантаженням на суддів з розгляду адміністративних справ та необхідністю дослідження значної кількості доказів у справі. 

Слід зазначити, що раніше колишній акціонер і позивач Ігор Коломойський звернення до суду пояснив тим, що питання націоналізації фінансової установи для нього є принциповим

"Я хочу для себе справедливості. Нехай мені скажуть, правильно у мене забрали моє майно або неправильно. Поки буде Порошенко, жодного справедливого суду в країні не буде. І не тільки з мого питання", - резюмував він, додавши, що "нікуди не поспішає".  

Суд визнав націоналізацію "Приватбанку" незаконною

Суд визнав націоналізацію "Приватбанку" незаконною

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація