У Раді представили бюджет-2020: що кажуть в уряді та як відреагували парламентські фракції

У Раді представили бюджет-2020: що кажуть в уряді та як відреагували парламентські фракції

Фото: УНІАН

Лише у фракції "Слуга народу" немає питань до попереднього проєкту.

Проєкт державного бюджету на наступний рік зареєстрували у Верховній Раді. Презентували його без зайвого пафосу - силами міністерки фінансів Оксани Маркарової. Однак вона попередила, що роботи нового уряду в цьому документі – мінімум.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Міністерка фінансів Оксана Маркарова презентувала проект державного бюджету на наступний рік

Міністерка фінансів Оксана Маркарова презентувала проект державного бюджету на наступний рік

Порушивши традицію попередніх років, коли проєкт бюджету депутати отримували лише під час фінального голосування, новий уряд надіслав текст вчасно. Міністерка фінансів Оксана Маркарова попередила - усі головні показники там обраховані попереднім урядом. Нові встигнуть обчислити до другого читання, приблизно за місяць.

"Звичайно, дуже легко критикувати саме бюджет за те, що зарплати замаленькі, соцстандарти не так зростають швидко, як хотілося б. Хоча в цьому бюджеті ви побачите зростання за всіма важливими сферам для українців. Однак, замість критики треба робити дуже конкретні дії, які до цього призведуть", - пояснила Маркарова.

У пріоритеті - оборона, на неї додадуть 28 мільярдів. Зросте фінансування медицини. А от освіти - майже ні. Уважні депутати помічають: обіцяне попередниками підвищення зарплат учителів у розрахунки не взяли.

"Кабінетом міністрів попереднім була ухвалена постанова, яка передбачала суттєве підвищення зарплат для усіх освітян. До 70% за окремими категоріями. Я розумію, що виконання цієї постанови означало би 22 мільярди додаткових на видатки на освіту з боку держави. На сьогодні я бачу, що ця постанова не врахована в розрахунку бюджету", - підкреслює депутатка від фракції "Голос" Інна Совсун.

Поки що мінімальну зарплатню обіцяють трохи вищу за 4700 гривень. Пенсія зростатиме тричі. І на кінець року становитиме 1769 гривень. Інфляція прогнозовано з’їсть 6% доходів громадян. Курс гривні до долара – 28,2.

Депутати турбуються, що буде з тарифами і субсидіями, та чому собі президент збільшує видатки на Офіс.

"Є антисоціальні речі. Наприклад, якщо ми піднімаємо мінімальну пенсію на 74 гривні з 1 січня 2020 року. Натомість у нас урізаються субсидії значній кількості населення. Було 50 мільярдів, стане 47.6", - зазначає депутат від "ОПЗЖ" Олександр Колтунович.

Його підтримує і нардеп від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко.

"На освітян грошей немає, на важливі речі немає, а на що ж вони є? Є зростання на Офіс президента, будь ласка. Є зростання на Генеральну прокуратуру", - каже він.

Застережень до бюджету не було лише у керівній фракції. Опозиція ж пропонувала завернути бюджет розробникам. Втім процедура цього не передбачає. Тепер проєкт постатейно вивчатимуть у комітетах та фракціях. За місяць усі мають зібратися в сесійній залі з новими цифрами і конкретними пропозиціями.

Ольга Кошеленко

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація