У Росії почали "затягувати паски" перед введенням США найбільш масштабних санкцій

У Росії почали "затягувати паски" перед введенням США найбільш масштабних санкцій

У Росії вважають, що США можуть послабити санкції після зустрічі Путіна з Трампом / Фото: Reuters

Політики обговорюють можливість накладення санкцій на держборг РФ.

США планують подовжити економічні санкції проти Росії через її агресію проти України, участь у війні в Сирії та впливу під час президентських виборів у Сполучених Штатах. І хоча рішення ще остаточно не ухвалене, санкції можуть бути й узагалі не подовжені, все ж у Москві активно готуються до майбутніх обмежень, які будуть ще сильнішими, ніж попередні.

Глава Центробанку РФ Ельвіра Набіулліна заявила, що санкції, мовляв, не вплинуть на Росію. Загроза більш ширших заходів, ймовірно, була однією з причин, чому політики вважали за краще знизити процентні ставки на минулому тижні. Про це повідомляють Morgan Stanley і Raiffeisenbank, пише Bloomberg. У вівторок Казначейство США розширило список фізичних осіб і компаній, оштрафованих за анексію Криму в березні 2014 року.

Експерти констатують посилення "холоду" в геополітичних відносинах. Існує загроза відтоку капіталу з РФ. А ціни на нафту на світовому ринку впали. Водночас російський рубль опинився на другому в світі місці за гіршим співвідношенням із доларом у червні. Тож Центробанк Росії ослабив грошове стимулювання на 0,25%, після більш значного зниження в квітні.

"Однією з причин, чому вони вибрали всього 25 базисних пунктів, була невизначеність щодо геополітичних умов. По суті, політика Росії перебуває в "умовах військової економіки", з підвищенням витрат на оборону та довготривалу дорогу битву з Заходом. Росіяни стурбовані новими санкціями США, оскільки масштаб нового законопроекту Конгресу набагато більший, ніж все, що було до цього. Вони були приголомшені всім цим", - говорить старший стратег-аналітик Bluebay Asset Management у Лондоні Тімоті Еш.

Проект американських санкцій проти РФ передбачає додаткові обмеження на здатність російських банків і енергетичних компаній залучати капітал. Також у списку є нові санкції щодо державних підприємств у залізничній, судноплавній, металургійній та гірничодобувній промисловості, в сфері енергетичних трубопроводів. Водночас проект не містить обмеження на державний борг або деривативи, але було розпорядження про проведення дослідження можливого впливу таких обмежень.

Тим часом інвестори забирають гроші з найбільшого біржового фонду, який відстежує російські акції, з найшвидшим темпом від березня. Трейдери відкликали 21,3 млн доларів із VanEck Vectors Russia в четвер, підвищивши шестиденний відтік до 149 млн доларів. Минулого тижня також упав російський фондовий індекс Micex.

Глава Центробанку РФ Ельвіра Набіулліна каже, що від американських санкцій, які можуть бути спрямовані на російський ринок облігацій, зазнають збитків тільки іноземні власники. Водночас, мовляв, санкції створять можливість покупки облігацій місцевими інвесторами.

"Зниження ставок може сповільнитися через будь-які зовнішні ризики, викликані санкціями, якщо вони вплинуть на інфляцію і фінансову стабільність, які є пріоритетами для Банку Росії", - сказав головний економіст по Росії в ING Groep NV (Москва) Дмитро Польовий.

До цього часу Росії вдавалося обходити напруженість, у вівторок завершили продаж зовнішнього боргу в розмірі 3 млрд доларів, а основна частина зарубіжних заявок надходила від інвесторів зі США. Проте деякі європейські інвестори не змогли брати участь у продажу єврооблігацій, бо державний банк, який організував угоду, є об'єктом санкцій.

Центробанк РФ підрахував, що нерезиденти володіють 1,83 трлн (30,7 млрд доларів США) суверенних рублевих облігацій на 1 травня, що становить майже третину ринку облігацій. Російські облігації в місцевій валюті повернулися на позначку 8,25% цього року в доларовому вираженні.

Імовірність того, що США введуть санкції стосовно державного боргу "досить низька", говорить Дмитро Польовий з ING, він очікує більшої впевненості, після того, як президент Росії Володимир Путін і президент США Дональд Трамп зустрінуться на саміті G20 у Німеччині на початку липня.

Нагадаємо, Євросоюз подовжив санкції проти РФ на півроку.

Через невиконання Москвою мінських угод санкції діятимуть ще півроку

Через невиконання Москвою мінських угод санкції діятимуть ще півроку

Повʼязані теми:

Наступна публікація