У Росії закінчився бум середнього класу. Є або бідні, або багаті – Bloomberg

У Росії закінчився бум середнього класу. Є або бідні, або багаті – Bloomberg

Фото: Reuters

Середнім класом себе вважають лише 19% опитаних росіян.

У Росії зменшилася кількість представників середнього класу – люди не в змозі відкладати гроші, беруть кредити, а економіка країни відновлюється поволі.

Росіяни нині можуть заощадити найменшу частку доходів, які могли відкладати від 2000 року – коли до влади прийшов Володимир Путін. Чверть росіян вважають, що нині настав час відкладати гроші. Про це пише агентство Bloomberg.

"Люди розуміють, що збирати гроші добре. Але в них для цього недостатньо ресурсів. Їхні доходи йдуть на споживання, яке відкладалося занадто довго", - говорить керівник відділу вивчення доходів і споживання "Левада-центру" Марина Красильникова.

Водночас у травні зростання реальних зарплат та доходів сповільнилося сильніше, ніж прогнозували аналітики. Тож росіяни змушені залазити в борги, витрачати гроші після кількох років скорочення витрат.

У травні Путін підписав нові укази "Про національні цілі і стратегічні завдання розвитку Російської Федерації на період до 2024 року". У них ідеться про вимогу до уряду зменшити вдвічі рівень бідності в РФ, а також здійснити прорив у рівні життя населення. Credit Suisse зазначає, що доходи домогосподарств концентруються в руках найбагатших 10% населення. Серед великих економік світу аналогічна із Росією ситуація лише у США.

Тим часом росіяни активно забирають гроші з депозитів. Протягом першого кварталу 2018 року депозити на суму, що менші за 100 тис. рублів, зменшилися на 10%. Середній розмір термінових рахунків у банках становив 167,6 тис. рублів. Збільшився лише обсяг депозитів на суму від 1 млн рублів.

У Росії був шанс подвоїти (до понад 60%) середній клас під час нафтового буму, а споживчий попит міг стати двигуном економіки. За даними опитування аналітичного центру НАФД, нині середнім класом, який може дозволити собі купити меблі або побутову техніку, себе вважають лише 19% опитаних.

Нагадаємо, агентство Fitch погіршило прогноз зростання ВВП Росії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація