У російських банках катастрофічно не вистачає доларів та євро

У російських банках катастрофічно не вистачає доларів та євро

Російські банки відчули дефіцит доларів / Фото: vedomosti.ru

Фінансова система Росії вже відчула негативну дію санкцій ЄС та США проти РФ.

Російським банкам не вистачає доларів та євро. Тож через дефіцит валюти, який спровокували санкції Євросоюзу та США проти РФ, банки перестають видавати крупні кредити.

За кордоном позичати валюту Росії не хочуть, а на внутрішньому ринку її притримують, пише vedomosti.ru.

Одноденна ставка валютного свопа (операції) рубль-долар у п'ятницю, 15 серпня, була нижчою 6,75% - це на 1,25-відсоткового пункту нижче, ніж ключова ставка Центробанку Росії. Настільки низькою щодо ставки ЦБ вона не була з кризового 2009 року, підрахував начальник казначейства "Металлінвестбанка" Селім Агарзаєв.

"Банкам не вистачає доларів", - відзначає Агарзаєв.

"На сьогоднішній день залучення коштів в доларах і євро вкрай ускладнено", - згоден керівник відділу торговельних операцій на грошовому ринку департаменту глобальних ринків "Сбербанк CIB" Денис Козуб.

Дефіцит доларів у Росії - наслідок санкцій, накладених американським Мінфіном і Європою. Зросли ризики російського бізнесу і західні компанії стали вимагати від російських компаній передоплати, покриття за акредитивами, перераховує Агарзаєв. Банкам теж практично не вдається взяти кредити за кордоном.

"Валюту у західних банків взяти складно: частина з них просто заморозили міжбанківське кредитування для російських банків, частина - скоротили ліміти", - нарікає Козуб.

Фінансисти називають ще одну причину дефіциту доларів - зовнішні ринки закриті для випусків євробондів російських компаній і банків. Після залучення боргового фінансування за кордоном компанії, як правило, розміщували кошти в банках, тепер немає цього джерела ліквідності доларів і євро.

Ситуацію посилило поведінку російських банків, які змушені нарощувати валютну подушку безпеки. А через це збільшилися термінів платежів в доларах і євро.

"У нинішній ситуації з дефіцитом валюти є спекулятивна складова: з одного боку, підвищений попит на валюту з боку практично всіх категорій клієнтів, з іншого - є відчутне уповільнення валютних платежів у розрахунках. Все це обернулося тим попитом і ставками, які ми зараз бачимо", - говорить топ-менеджер держбанку, але називає ситуацію робочою.

Водночас після введення санкцій збільшився час прийняття рішень з кредитування російських компаній.

"Угоди поставлені на ручний режим, кожне питання виноситься на глобальний комітет", - зазначив топ-менеджер одного з європейських банків.

Експерти говорять, що ситуація виправиться, якщо пройде кілька зовнішніх угод із залучення фінансування великими компаніями або відкриється ринок міжбанківського кредитування.

Тим часом дію санкцій на собі відчули прості росіяни – з полиць магазинів зникають імпортні продукти, а ціни постійно зростають.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація