У скандалі із пальним для Міноборони з'явився покровитель підозрюваних із подвійною біографією

У скандалі із пальним для Міноборони з'явився покровитель підозрюваних із подвійною біографією

Фото: УНІАН

Чиновників відомства підозрюють у розтраті 150 мільйонів гривень.

Нові борці з корупцією добрались уже і до армійських верхів і виявили 150 мільйонів гривень, украдених із держбюджету під час закупівлі пального для армії. І це - в час війни.

Підозрюють у цьому заступника міністра оборони і директора Департаменту держзакупівель цього ж міністерства. Ігоря Павловського та Володимира Гулевича цього тижня затримали. І якщо детективи накопали достатньо доказів - скандал має бути великим.

У сюжеті програми ТСН.Тиждень ідеться, що до ухвалення державних рішень в Україні нині причетні люди з подвійним прізвищем і подвійною біографією.

Техніка на фронті на Донбасі, найімовірніше, заправлена пальним, на якому вкрали великі гроші. Така версія слідства Національного антикорупційного бюро, яке цього тижня затримало та оголосило підозру чотирьом високопосадовцям Міністерства оборони, включно із заступником міністра Ігорем Павловським. Їх звинувачують у злочинній змові з комерційною компанією "Трейд Коммодіті".

Навесні минулого року Міноборони оголосило тендер на закупівлю різних видів палива для армії на суму 1 мільярд 245 мільйонів 556 тисяч гривень. Переможцем тендеру вибрали нікому тоді невідому компанію "Трейд Коммодіті", яка запропонувала найнижчу на конкурсі ціну пального. У травні 2016-го з нею уклали договори на постачання понад 70 тисяч тонн палива. Однак за наступні три місяці бізнесмени та військові чиновники підписали додаткові 22 угоди, за якими з держскарбниці додатково витягли майже 150 мільйонів гривень.

"Службові особи Міністерства оборони за попередньою змовою з представниками компанії постачальника вчинили злочин, який передбачений 191 статтею Кримінального кодексу України. Замовник і постачальник уклали низку додаткових угод, внаслідок чого було збільшено ціну за одиницю товару в середньому на 16%. Внаслідок цього на користь постачальника було перераховано державних коштів загальною сумою 149 мільйонів 339 тисяч гривень", - говорить речниця НАБУ Світлана Олефіра.

Збільшення ціни "Трейд Коммодіті" пояснило її зростанням на ринку. Це – вигадка, стверджують антикорупціонери, які заручились офіційною експертизою цін від державної компанії "Держзовнішінформ". Її висновок – підстав для нових угод ринкова кон'юнктура не давала.

"Ми на експертизу чекали більше п'яти місяців. Тому, коли ми отримували висновок експертизи, яка є офіційним документом, що таких коливань фактично не було, було прийнято рішення про оголошення підозр", - сказав керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

Чотирьох чиновників підозрюють у викраденні з бюджету 150 мільйонів при закупівлі пального для армії

Чотирьох чиновників підозрюють у викраденні з бюджету 150 мільйонів при закупівлі пального для армії

Народ давно підозрює, що на війні в нас крадуть, але вперше підозри з кухонь перекочували в судові зали. Поки суд вирішував, чи садити військових у СІЗО, з'ясувалося, що візу на документи щодо скандального пального накладав сам міністр оборони.

"Не покладено обов'язків на заступника міністра оборони України, по кожній угоді доповідалося, на що дійсно було доручення міністра оборони України. Мене ні разу не увідомили, не викликали на допит, а зробили на всяк випадок керівником злочинного угруповання", - зазначив заступник міністра оборони Павловський.

Загалом, відомо про шістьох персон, причетних до оборудки. Крім Ігоря Павловського, у справі фігурують імена директора департаменту закупівель Міноборони Володимира Гулевича, який безпосередньо підписував договори, його підопічних Бориса Малиша та Ігора Шемовнева, а також Володимира Гаркавого та Вадима Майка, керівників компанії "Трейд Коммодіті". Останніх розшукують.

Журналісти ТСН оперативно знайшли місце реєстрації компанії, що отримала мільярдні контракти. Це, як у розповіді про контору "Роги і копита", - пошарпана квартира в пошарпаній багатоповерхівці містечка Кам'янське Дніпропетровської області. Сусіди свідчать, що перед приходом слідчих антикорупційного бюро в цьому офісі було пожвавлення – виносили носії інформації. Вочевидь, несуни були таємно кимось попереджені.

Ця ж компанія несподівано торік отримала контракти на постачання "Укрзалізниці", "Енергоатому", "Центренерго", кількох морських портів. Тепер можна підозрювати, що й там не все чисто. Чомусь укладачі договорів із боку державних підприємств не поцікавилися, де мешкають контрагенти, яким вони платять шалені гроші.

Сумніви виникли лише в Національної поліції, якій "Трейд Коммодіті" намагалася втюхати ту ж хитру схему і її заблокували. Відмовивши "Трейд Коммодіті", Національна поліція зберегла 380 мільйонів гривень, стверджують правоохоронці.

Чому так само не вчинили військові – відповість слідство. Варто відзначити, що судовий процес не буде простим, провину чиновників у погонах іще треба довести, бо на хабарі за руку їх не зловили, прямих доказів корупції ще не висунуто, формальності в угодах нібито дотримані, віза міністра оборони не підтверджує отримання особистої вигоди ним чи підлеглими. І тут виникає запитання, чому Міноборони пішло на сумнівну оборудку? Відповідь на нього може ховатися за спинами керівників "Трейд Коммодіті".

Різні джерела вказують, що там – інтереси впливових бізнесменів, які користуються підтримкою високої влади. Заарештованого генерала Павловського просив відпустити на поруки заступник секретаря Ради нацбезпеки Олег Гладковський. Сам Гладковський до Майдану носив прізвище Свинарчук і під ним був відомою особою, бізнес-партнером нинішнього президента України Петра Порошенка в групі "Укрпромінвест", керівником корпорації "Богдан" і почесним консулом Сейшельських островів - найодіознішого офшору в світі. Само собою, якщо компанія має таких покровителів, то перед нею відчиняються будь-які двері.

Президент зі свого боку підтверджує рішучий намір подолати корупцію, зокрема, й у цьому випадку з Міноборони.

"Нікому не дозволю красти в армії. Ті, хто буде красти в армії, руки повідрубую. Винен - притягнутий до відповідальності, не винен – не було чого починати", - сказав Порошенко.

Власне, розгляд справи в суді – ще попереду, дочекаємося його результатів. Утім, уже можна говорити про важкий удар по авторитету військового відомства.

Сергій Швець, Антон Страшко, Ольга Павловська

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Затримання Гладковського
Наступна публікація