У Зеленського назвали три заходи, що мають суттєво знизити вартість електроенергії для підприємств

У Зеленського назвали три заходи, що мають суттєво знизити вартість електроенергії для підприємств

Фото: УНІАН

Вона може знизитись на 20%.

Представник президента в Кабінеті міністрів Андрій Герус заявив, що існують три рішення, що разом дозволять суттєво знизити вартість електроенергії для непобутових споживачів.

Про це він заявив за результатами наради за участі Володимира Зеленського щодо функціонування нової моделі ринку електроенергії та підготовки до осінньо-зимового періоду.

"Перше – постанова Кабінету міністрів про покладання спеціальних обов'язків на Енергоатом та Укргідроенерго, таким чином, щоб на Укргідроенерго покладання спеціальних обов'язків було збільшене. Ми очікуємо, що така постанова дозволить понизити тариф Укренерго понад утричі", - сказав він.

Герус зазначив, що наразі це 32 копійки на кіловат-годину, очікується – 9 копійок.

"Довкола тарифів Укренерго були судові дебати, позови, дискусії через те, що в цьому тарифі була оплата "зелених". Тому коли відбудеться нова постанова щодо ПСО (спеціальних публічних обов'язків - ред.) і новий тариф Укренерго, зниження тарифу для кінцевих споживачів становитиме близько 11%", - додав він.

За його словами, третій фактор – це так звані прайс-кепи на ринку "на добу наперед" і "внутрідобовому" ринку.

"Нічну ціну є сенс трошки підняти, з точки зору цінового обмеження, можливо близько 10%, а денну ціну – понизити. Тому що вона суттєво вища, ніж в усіх країнах Європи. Денний прайс-кеп є сенс понизити на 15-20%. Таким чином це може дати ще 9% зниження тарифу для кінцевого споживача", - сказав Герус.

Він підсумував, що ухвалення цих трьох заходів може призвести до 20% зниження тарифу для кінцевого непобутового споживача.

Як відомо, президент Володимир Зеленський неодноразово звертався до Ради із вимогою знизити тарифи на електроенергію. Утім, уряд проігнорував законопроєкти очільника держави. У Зеленського хочуть оцінки правоохоронців щодо роботи вільного ринку електроенергії.

Нагадаємо, 5 червня Кабмін затвердив початок роботи вільного ринку електроенергії від 1 липня 2020 року. Водночас, заступник голови Служби безпеки України Іван Баканов, який тимчасово виконує обов'язки голови спецслужби, заявив про загрозу держбезпеці від впровадження ринку електроенергії з 1 липня. Раніше керівник державного підприємства "Укренерго" Всеволод Ковальчук заявив, що запуск ринку електроенергії може створити ризик для народу. На його думку, одним із факторів нестабільності є низький рівень конкуренції через відсутність великої кількості виробників на ринку. Це може призвести до неконтрольованого збільшення ціни. 

Народний депутат Сергій Сажко із ним не згоден і запевняє, що тарифи населення після запуску ринку електричної енергії у липні нинішнього року не зміняться. За його словами, всі гравці на ринку електроенергії готові до запуску ринку електроенергії. Крім того, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, виконала величезну роботу із синхронізації законодавства з європейськими нормами.

Повʼязані теми:

Наступна публікація