У жителя Луцька за комунальні борги відібрали квартиру

У жителя Луцька за комунальні борги відібрали квартиру

Фото: УНІАН

Чоловік заборгував 50 тисяч гривень.

В Україні вперше з молотка пішло житло боржника. У Луцьку власник 2-кімнатної квартири залишився без даху над головою за борг у 50 тисяч гривень за комунальні послуги.

Тепер у цій квартирі ніхто не мешкає. Там жив молодий чоловік. Сусіди розповідають, що він не вживав алкоголь, працював у магазині. Де він нині, не відомо. Також залишається загадкою, чому не платив за комунальні послуги. Про це йдеться в сюжеті програми "Сніданок з "1+1".

Міська влада запевняє, вони намагались вирішити все мирно. Майже півроку попереджали боржника.

"Працівники управління юстиції дуже довго працювали з цим боржником, щоб цих декілька тисяч гривень боржники заплатили і вони могли уникнути продажу", – запевняє заступник Луцького міського голови Тарас Яковлєв.

Перш ніж виставити нерухомість на аукціон, власника вмовляли розстрочити борг і оформити субсидію. Той відмовився, кажуть чиновники. Тому змушені були діяти радикально.

Українці погоджуються, що боротись із боржниками треба. Але скаржаться, що суми завеликі, а якість послуг – жахлива.

Найбільше боржників живе в Івано-Франківській, Львіській, Чернівецькій, Сумській областях та в Києві. Такі дані наводить Державна служба статистики.

Згідно із законом, за борг комунальники дійсно мають право заарештувати майно. А якщо він сягне 13 і вище тисяч гривень – навіть забрати квартиру. Але часто ЖЕКи шантажують українців: за борги вимикають ліфт чи погрожують відрізати світло. Хоча такі методи – незаконні, розповідає юрист Лаврентій Царук.

"Незважаючи на будь-який борг або по будинку, або індивідуально по родині, посадовці комунальників не мають права припиняти надання послуг. Це стосується і вимкнення ліфтів, припинення освітлення, припинення водопостачання", – говорить експерт.

Юрист радить, якщо борг за комуналку набіг великий, а платити немає з чого – йдіть домовлятися в ЖЕК.

"Слід прийти на прийом до начальника ЖЕКу і розповісти про свої складні сімейні обставини, які не дозволяють сплатити борг. Обов'язково написати заяву на ім'я начальника ЖЕКу з проханням укласти договір про реструктуризацію боргу", – пояснює юрист Лаврентій Царук.

У більшості випадків ЖЕКи йдуть назустріч і розглядають кожен випадок індивідуально.

В Луцьку за несплату комуналки забрали квартиру

В Луцьку за несплату комуналки забрали квартиру

Повʼязані теми:

Наступна публікація