У жовтні міжнародні резерви України зменшилися на 1,5%: у Нацбанку пояснили, чим це зумовлено

У жовтні міжнародні резерви України зменшилися на 1,5%: у Нацбанку пояснили, чим це зумовлено

Фото: УНІАН

Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,4 місяця майбутнього імпорту, кажуть у НБУ.

Станом на 1 листопада 2020 року міжнародні резерви України становили 26,1 млрд дол. США (в еквіваленті). У жовтні вони зменшилися на 1,5%.

Про це 6 листопада повідомляє пресслужба Національного банку України.

Міжнародні резерви України зменшилися внаслідок погашення зовнішніх і внутрішніх зобов'язань держави і проведення валютних інтервенцій Національним банком для згладжування курсових коливань на валютному ринку, повідомляє НБУ.

Загалом динаміку резервів упродовж вересня визначали такі чинники:

  • операції уряду з управління державним боргом. Загальний обсяг платежів з обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті становив 381 млн дол. США (в еквіваленті). Зокрема, 213,3 млн дол. США були спрямовані на обслуговування та погашення внутрішніх державних облігацій (ОВДП), номінованих в іноземній валюті, 78 млн дол. США – на обслуговування єврооблігацій (ОЗДП), решта коштів – на виконання інших зобов’язань держави в іноземній валюті. Водночас валютні надходження на користь уряду становили 188 млн дол. США (в еквіваленті);
  • операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку. В окремі дні жовтня попит на валюту на міжбанківському валютному ринку перевищував пропозицію унаслідок пожвавлення ділової активності, зокрема активізації імпортерів. Для згладжування коливань у бік знецінення Національний банк провів кілька інтервенцій з продажу валюти на суму 191,3 млн дол. США;
  • переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). У минулому місяці їхня  вартість зменшилася на 1,1 млн дол. США (в еквіваленті).

"Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,4 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду і Національного банку", - додали в НБУ.

Який курс долара очікувати до кінця 2020 року та як на нього можуть вплинути вибори у США, чи варто чекати нових стрибків американської валюти і що найближчим часом буде з цінами - читайте у матеріалі ТСН.ua.

НБУ зобов'язав банки розкривати клієнтам на сайтах повну інформацію про свої послуги та їх вартість

НБУ зобов'язав банки розкривати клієнтам на сайтах повну інформацію про свої послуги та їх вартість

Повʼязані теми:

Наступна публікація