Україна доводитиме, що "борг Януковича" був хабаром Росії - Клімкін

Україна доводитиме, що "борг Януковича" був хабаром Росії - Клімкін

Павло Клімкін / Фото: Getty Images

Офіційна Москва раніше подала позов через свій кредит.

Україна збирається доводити, що так званий "борг Януковича" в 3 мільярди доларів перед Росією був хабаром за формою і за змістом.

Про це повідомив глава МЗС України Павло Клімкін сьогодні, 18 грудня, в Києві, передає Укрінформ.

"Звичайно, ми будемо працювати з тим, щоб довести, що це був насправді хабар і за формою, і за змістом. І те, що це буде розглядати Лондонський суд, дає нам додаткові можливості для цього. Ми до цього готуємось, і найближчим часом будуть зроблені всі відповідні месиджі", - наголосив міністр.

Росія подала 17 лютого, позов проти України до Високого суду Лондона щодо неповернення Києвом 3 млрд доларів США кредиту, так званого "боргу Януковича".

Нагадаємо, уряд Миколи Азарова отримав кредит в рамках домовленостей між президентом РФ Володимиром Путіним і тодішнім президентом Віктором Януковичем у грудні 2013 року. Запозичення було видано за допомогою викупу євробондів України на 3 млрд доларів через Ірландську фондову біржу.

У 2015 році російська сторона не прийняла умов щодо реструктуризації боргу, зажадавши від Києва його повернення. Українська влада відмовлялася визнавати борг офіційним і наполягала на його комерційній основі. У свою чергу МВФ визнав борг перед Росією офіційним, але заявив, що кредитування України продовжиться, навіть якщо буде оголошений дефолт.

30 грудня 2015-го Кабінет міністрів України ухвалив рішення про введення мораторію на виплату боргу РФ.

Повʼязані теми:

Наступна публікація